Pupovac: Položaj srba se pogoršava uoči obilježavanja Oluje

Srna
Pupovac: Položaj srba se pogoršava uoči obilježavanja Oluje

Zagreb - Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac kaže da se položaj Srba u Hrvatskoj pogoršava uoči godišnjice obilježavanja akcije "Oluja".

"Razlog za gori položaj Srba u Hrvatskoj je porast nacionalizma poslije ulaska u EU, oslobađajuće presude hrvatskim generalima, ali i optužbe opozicije na račun vlasti da je žnedovoljno hrvatskaž u nastojanju da razumije Srbe", rekao je Pupovac.

On ističe da se atmosfera pogoršava i da su poruke netolerancije sve vidljivije i sve glasnije prema svim manjinama, a posebno prema Srbima.

Pupovac je dodao da se posebno ističe antićirilična kampanja, veličanje akcije "Oluja" i zaboravljanje njenih posljedica.

"U takvim okolnostima prilično je teško raditi na poboljšanju prava Srba i ostvarivanju onoga što su objektivne potrebe Srba u sredinama u kojima žive", kaže Pupovac za Tanjug.

To, kako je dodao, u velikoj mjeri otežava i onemogućava unapređenje položaja Srba u Hrvatskoj i ispunjavanje obaveza koje je Hrvatska preuzela potpisivanjem pristupnog ugovora sa EU.

"Nakon završetka pregovora sa EU došlo je do porasta nacionalizma, isključivosti i netolerancije i osjećaja da se to može razvijati jer je Hrvatska postala članica EU. Ukoliko EU ne reaguje, to znači da je otvoren prostor da se to može činiti", istakao je Pupovac.

Prema njegovom mišljenju, drugi mogući razlog su oslobađajuće presude za dvojicu hrvatskih generala u Hagu, nakon kojih je počela da se razvija svijest da Hrvatska nema nikakvu ozbiljnu odgovornost za to što se dogodilo u "Oluji", za protjerivanje Srba, za počinjene ratne zločine i onemogućavanje povratka.

"Konačno, treći razlog je sukobljavanje vlasti i opozicije, u kome opozicija optužuje vlast kao nedovoljno hrvatsku, kao onu koja razumije Srbe i koja hoće da Hrvatska bude u partnerstvu sa zemljama regiona, uključujući Srbiju. Sve to zajedno omogućilo je da se dogode stvari koje se događaju i da se oteža položaj Srba u Hrvatskoj", navodi Pupovac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana