Пуповац: Почети са комеморативном политиком у Хрватској

Срна
Пуповац: Почети са комеморативном политиком у Хрватској

Вуковар - Предсједник Српског народног вијећа /СНВ/ Милорад Пуповац изјавио је данас у Вуковару да у Хрватској треба да се почне са комеморативном политиком која неће бити извор страхова, оптужби и наставка мржње, него повод за приближавање и пијетет.

"Наша је најдубља жеља да у Вуковару и цијелој овој земљи почнемо да стварамо комеморативне политике и политике сјећања које неће бити извор страхова, оптужби, наставка мржње, него повод за приближавање и изражавање поштовања, пијетета и осјећаја солидарности", рекао је Пуповац, који је и посланик Самосталне демократске српске странке у Хрватском сабору.

Он је рекао новинарима, послије посјете Цркви Светог Николаја, да је одлучио да дође у Вуковар након састанка који је је јуче одржао са представницима водећих српских организација у Хрватској како би на миру могао да положи вијенце и изрази пијетет без икаквог осјећаја да би то некоме могло да смета или да би могао доћи на мјесто на којем неко не жели да сутра буде.

"Дошао сам због тога да ми се не догоди оно што ми се догодило претходна два пута, а то је да немам прилику да на основу најдубљег моралног осјећаја поштовања жртава могу положити вијенце", рекао је Пуповац.

Коментаришући изјаву вуковарског градоначелника Ивана Пенаве да не може бити у Бачкој Паланци, гдје Србија организује комеморације у поводу Дана сјећања на страдале и Србе избјегле из Хрватске, и истовремено да одаје почаст жртвама Вуковара, Пуповац је рекао да као што није био за "господаре живота и смрти у рату, тако није ни за господаре мртвих у миру", преноси хрватски медији.

"Они су сви наши и онај ко се противи да буду сви наши, тај је лош господар и са лошим намјерама и памећу", рекао је Пуповац и додао да му је јасно да "нити ће сви Срби разумијети данашњи његов долазак у Вуковар, нити ће сви Хрвати прихватити поруке које шаље".

Пуповац је данас поводом Дана сјећања на жртве Вуковара посјетио овај град, те положио вијенац на Меморијалном гробљу, а потом прислужио свијеће жртвама у Цркви Светог Николаја.

Претходно је у пратњи полиције бацио вијенац у Дунав и тако одао почаст жртвама у Вуковару. Заједно са Пуповцем била је предсједник Удружења "Против заборава" Марица Шеатовић.

Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је раније данас да се сви требају поклонити жртвама Вуковара и да је добро да Пуповац иде у Вуковар.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана