Пуповац: Није добро ћирилицу повезивати са старим ранама

Срна
Пуповац: Није добро ћирилицу повезивати са старим ранама

Бањалука - Потпредсједник Српске демократске самосталне странке /СДСС/ Милорад Пуповац рекао је Срни да није добро да се ћирилица у Хрватској повезује са старим ранама, нити да се стално копа по њима и истовремено спречава нормализација живота у Хрватској.

Коментаришући недавну изјаву мандатара за састав хрватске Владе Тихомира Орешковића да "још није вријеме за ћирилицу у Вуковару јер су ране још свјеже", Пуповац је рекао да вјерује да ће Орешковић временом схватити да то није добар политички став.

Пуповац је рекао да је код дијела политичара у Хрватској постало устаљено мишљење да није вријеме за ћирилицу и да су ране свјеже, чиме се заправо ћирилица оптужује за страдање људи, што не може бити истина.

"Није истина и није добар став ни према ћирилици нити према односу Хрвата и Срба. Што се рана тиче, нажалост код нас у Хрватској се ради на томе да ране не зарасту и свако мало неко користи ране за своју политичку причу и обнавља ратна сјећања", истакао је Пуповац.

Пуповац је потврдио да је Орешковић изразио интерес за састанак са представницима СДСС-а и да вјерује да ће ускоро доћи до таквог састанка.

На питање да ли је СДСС спреман евентуално да подржи нову хрватску Владу, Пуповац је рекао да још има много непознаница у вези са новом Владом јер није познато како ће она изгледати и какав ће програм имати.

"Када СДСС буде имао више информација о томе, онда ћемо знати на који начин ћемо се поставити према новој Влади", истакао је он.

Пуповац је рекао да СДСС има услове од којих ће зависити евентуална подршка ове стрнке парламентарној већини и њено учешће у новој хрватској Влади.

Он је рекао да су прве претпоставке СДСС-а за подршку Влади, да хрватска Влада поштује темељне уставне вриједности као што су толеранција, мањинска права, људска права, владавина закона, демократски плурализам, секуларност, односно свјетовност државе.

Пуповац је закључио да постоји и низ специфичних претпоставки СДСС-а за подршку новој хрватској Влади, а које се односе на питања развоја, повратничка питања, те питање односа Хрватске са Србијом и БиХ.

Мандатар за састав хрватске Владе Тихомир Орешковић изјавио је недавно за "Јутарњи лист" да "још није вријеме за ћирилицу у Вуковару јер су ране још свјеже, али с временом ће ћирилица доћи у Вуковар".

Орешковић је рекао да је контактирао потпредсједника СДСС-а Милорада Пуповца, са којим ће се састати ових дана.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана