Пуповац: Избори за мањинске савјете протичу као да их ни нема

Срна
Пуповац: Избори за мањинске савјете протичу као да их ни нема

Загреб - Предсједник Самосталне демократске српске странке /СДСС/ Милорад Пуповац изјавио је данас да се избори за мањинске савјете у Хрватској одржавају у потпуној информативној тишини, као да их нема.

Он је, послије сједнице Савјета за националне мањине Хрватске, рекао да је констатовано да такав однос државних институција иде у прилог томе да су ти избори препуштени самим националним мањинама, преноси Хина. Пуповац, који је и носилац листе за изборе за Европски парламент, рекао је новинарима да је на сједници било говора о извјештају за прошлу годину, о програмима за идућу годину, те да се расправљало о изборима за мањинске савјете који се одржавају у потпуној информативној тишини.

Он је навео да је на сједници Савјета било ријечи и о одређивању гдје ће бити бирачка мјеста, какав ће бити састав бирачких одбора и прописивања услова у којима ће се избори одржавати, напримјер да нема двојезичних листића на којима ће писати и на хрватском језику на латиничном писму и на језику националних мањина.

Пуповац сматра да је потребно промијенити такву ситуацију.

Припадници националних мањина у Хрватској на мањинским изборима у недјељу, 5. маја бирају чланове мањинских савјета и мањинске представнике. Мањински савјети и мањински представници на нивоу жупанија, општина и градова имају савјетодавну улогу власти на локалном и регионалном нивоу.

Изабраним члановима савјета и представницима националних мањина мандат траје четири године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана