Пуповац Да слушају како их зову агресорима, какав је то протест?

Танјуг
Пуповац Да слушају како их зову агресорима, какав је то протест?

Загреб - Председник СНВ и СДСС Милорад Пуповац оцијенио је да протест у Вуковару није био позив на сарадњу.

Протест је, према наводима организатора, одржан због “незадовољства радом државних институција у процесуирању ратних злочина.

Пуповац је рекао и да свако ко нешто зна о ратним злочинима те информације треба да подијели са надлежним институцијама, не само Срби, додајући да се на то подсјећало и у мирној реинтеграцији.

“Нико не може бити не потресен обнављањем сјећања на то како су људи страдавали у Вуковару, поготово не ја који сам слушао та свједочанства као и свједочанства српског народа која су слична. Ипак, поједине поруке које људи шаљу, користећи ова страдања могу изазвати забринутост”, рекао је Пуповац за Н1.

Он је истакао и да потреба за кажњавањем ратних злочина над Хрватима и Србима не може бити предмет политичких манипулација и урушавања мирне реинтеграције.

“Не може себи неко узмати за право да одређује ко ће бити државни тужилац и каква ће бити врста политичких односа у земљи. Када су неки прије пар година говорили да треба отворити нову Олују на истоку, а сада говоре да не може бити суживота, то је врло забрињавајуће”, истакао је Пуповац.

Он каже и да су у комуникацији с тамошњим вођством српске заједнице поручили да с достојанством приме све што ће се на протесту догађати и додаје да је на политичкој сфери осигуравање услова да људи живе без страха и да нема притиска на правосуђе у истрази злочина.

Како каже, не само над Хрватима, него и над Србима који су почињени прије почетка сукоба, у Олуји и Бљеску.

Указао је да свако ко нешто зна о ратним злоцинима те информације треба да подијели с надлежним институцијама, не само Срби. На то се, каже, подсјећало и у мирној реинтеграцији.

Подсјетио је да су се у вријеме министра Предрага Матића организовали сусрети хрватске и српске стране како би се изнијеле све информације о жртвама и злочинима, али да су то на крају “опструирали појединци”.

“Не можете неког прозивати злочинцем, а тражити од њега да говори како би се задовољила правда... Ми бисмо вољели да људи говоре шта се догодило са Србима у градовима, у Олуји и Бљеску. То се не може силом радити, него то раде институције. Људи већином и не знају што се радило, али знају институције. Знају то институције у Србији и с њима треба остварити сарадњу, а ово јуче није био позив на сарадњу”, закључио је Пуповац.

Он се осврнуо и на позиве Србима да учествују у протесту и запитао какав је то протест који дијели друштво.

“Да слушају како их називају издајницима, Србочетницима, агресорима? Какав је то протест који дели друштво и ствара ратну атмосферу? Што је некоме до тога? Па људи бјеже из земље јер се стално подгријева ратна атмосфера”, поручио је Пуповац.

Сматра да је прави циљ протеста, чије је одржавање иницирао вуковарски градоначелник Иван Пенава из владајуће Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), прије свега политички.

Као и у случају ћириличних плоча, циљ је доци до власти, сматра Пуповац.

“Не знам које су Пенавине амбиције, али знам које су амбиције оних који стоје иза протеста. Организовати толике аутобусе, није то само на једном градоначелнику, већ некога ко има организацију и новац. Није на мени да говорим ко је. То су они који су већ слали поруке што би хтјели и какву би власт у овој земљи. То смо већ прошли”, каже Пуповац.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана