Pupovac: Bolje da nisu uradili ništa, uvreda za sve žrtve ustaša

Pupovac: Bolje da nisu uradili ništa, uvreda za sve žrtve ustaša 01.03.2018 05:31 | Agencija

Zagreb - Nakon što je Andrej Plenković izjavio je da poklič "Za dom spremni" protivustavni, ali da se može koristiti ponekad, stigle su i reakcije tamošnjih političara.

Da podsetimo, hrvatski premijer sastao se sa predsednikom Komisije za suočavanje s posljedicama vladavine nedemokratskih režima, a odučeno je da se taj poklič može koristiti u "izuzetnim situacijama".

Lider SDP-a Davor Bernardić smatra da je Komisija donijela sraman zaključak u vezi sa pozdravom "Za dom spremni", prenosi "Jutarnji list".

"Danas je Komisija donijela sraman zaključak kojim je ustaški pozdrav postao dopustim u izuzetnim situacijama. To znači da će taj pozdrav biti vidljiv na samo nekoliko kilometara od Jasenovca. Još jednom se dopušta da ustaštvo te poražene i pogubne ideologije na najperfidniji način uništavaju hrvatsko društvo", ističe se u saopštenju SDP.

Kako se dodaje, i "ovog puta do punog izražaja dolazi premijerova neodlučnost i nesposobnost".

"Kao i uvijek kada u državi dođe do ozbiljnih problema koje ne znaju da riješe, kada se ne sprovode reforme i kad nemaju planova za budućnost ove zemlje, vladajući nas vuku u prošlost. Nije znao ili nije mogao, ili još precizniju, nije smio da riješi situaciju sa spomen – pločom u Jasenovcu, Plenković se sakrio iza Zvonka Kusića", navodi se dalje.

Reagovao je i lider SDSS Milorad Pupovac. On je za N1 rekao da Komisija nije riješila problem, već zakomplikovala situaciju, te da bolje da nisu uradili ništa nego ovo.

"Ove obavezujuće preporuke će unijeti zabunu, i kod policije i kod sudija. Tako već večeras gledamo HOS-ov grb ispred jednog televizijskog voditelja, a sutra na stadionima kad neko dođe sa istim pozdravom može da se kaže da pozdravlja poginule pripadnike HOS-a. Ovo je štetno za ustavnopravni poredak RH, štetno i uvredljivo za sve narode koji su bili žrtve ustaškog režima", naveo je Pupovac.

Bivša premijerka Jadranka Kosor na Tviteru je napisala kako se to "za dom spremni" može koristiti u nekim situacijama.

"Ako je protivustavno, onda je protivustavno", rekla je ona.

Takođe, lider Mosta Božo Petrov za RTL je rekao da zapravo nikakva odluka nije donesena.

Komisija, u javnosti nazvana komisijom za suočavanje s prošlošću, formirana je prije godinu dana kao odgovor Plenkovića iz Hrvatske demokratske zajednice na postavljanje spomen-ploče za 11 poginulih u ratu devedesetih sa uklesanim ustaškim pozdravom "Za dom spremni" u Jasenovcu, u blizini ustaškog logora iz Drugog svjetskog rata.

Ta je ploča izazvala oštre kritike u javnosti, ali i podjele u vezi s korišćenjem tog pozdrava, odnosno treba li ga zabraniti i izbaciti iz grba udruženja dobrovoljaca HOS, koje je i postavilo spomen-ploču. Naime, u grbu tog udruženja nalazi se ustaški pozdrav.

Pod pritiskom javnosti, sporno spomen-obilježje je premješteno iz Jasenovca u obližnju Novsku.

S obzirom na razlog formiranja Komisije, u javnosti se cijela priča svela na iščekivanje preporuka o grbu HOS-a, isticanju simbola "Nezavisne Države Hrvatske" i fašizma, ali i komunizma, prije svega crvene zvijezde petokrake.

Komisija ima 17 članova, među kojima su istoričari, politikolozi, pravnici, a njene preporuke nisu obavezujuće.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica