Proslava u Budvi: “Oslobodićemo srpsko more”

Agencije
Proslava u Budvi: “Oslobodićemo srpsko more”

Budva - Svečana proslava 100 godina od oslobođenja Boke Kotorske i ujedinjenja, pod nazivom “Pokoljenja djela sude” održana je u Budvi.

Sa skupa je poručeno da će “osloboditi srpsko more”.

Skupu, iako je bilo najavljeno, nije prisustvovao mitropolit crnogorsko-primorski SPC Amfilohije.

Svečanosti u punoj sali Mediteranskog sportskog centra su prisustvovali lideri Demokratskog fronta a putem linka su se obratili srpski istoričari Čedomir Antić i Aleksandar Raković.

Na otvaranju je intonirana pjesma “Onamo 'namo”.

Arhijerejski bokokotorski namjesnik, protojerej kotorski Momčilo Krivokapić kazao je da je prije stotinu godina “svaki Crnogorac znao da je Srbin”, a da danas “postoje oni koji mrze sve srpsko”.

“Presto godi, a svaki Bokelj od Debelog brijega do Spiča znao je da nije Crnogoarac, a svaki Crnogorac je znao da je Srbin”, rekao je protojerej.

Nekadašnji predsjednik Crne Gore Momir Bulatović je rekao da “bi se radovao da su se mogli obratiti svi oni koji su bili pozvani na proslavu”.

“Na našu sveukupnu sramotu, desilo se čudo neviđeno, akademiku Matiji Bećkoviću i trojici srpskih intelektualaca je zabranjen ulazak u Crnu Goru, e to se ne može i ne sme prećutati. Protiv takve samovolje i bezakonja svaki odgovoran čovjek mora da digne glas. Molim da ovo shvatite kao krik protiv bezumlja koje je u našem državnom vrhu”, kazao je on.

Istoričar Čedomir Antić je rekao da srpski narod ima sva prava u Crnoj Gori da se pobuni i traži svoja prava, uvjeren da će doći sloboda. Aleksandar Raković, koji se takođe obratio putem linka, je kazao da režim predsjednika Mila Đukanovića i premijera Duška Markovića neće biti vječan.

“Ujedinićemo srpske zemlje i osloboditi srpsko more”, poručio je on.

Predsjednik Odbora za proslavu 100 godina oslobođenja Budve Marko Bato Carević kazao je da je ponosan na obilježavanje najslavnijeg datuma istorije, kada je poslije gotovo pet stotina godina tuđinske vlasti izvojevana sloboda.

On je istakao da njihovi preci nisu imali dilemu da li treba da se bore za slobodu.

“Ne pristajemo i ne prihvatamo opasnu tezu i agresivnu propagandu po kojoj su naši preci, koji su bili i najbrojnija grupa u jedinicama srpske vojske koja je oslobodila današnju Crnu Goru, zajedno sa crnogorskim komitama, okupatori Crne Gore i Boke”, rekao je on.

Predstavnici crnogorske vlasti su ranije upozorili da je proslava Podgoričke skupštine provokacija i pokušaj stvaranja novih pođela.

Kako su ocijenili, proslave tog i sličnog tipa nisu orijentacija zvanične Crne Gore i nastavak su aktivnosti usmjerenih u cilju obnavljanja podijela u društvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana