Пропале референдумске иницијативе у Хрватској

Агенције
Пропале референдумске иницијативе у Хрватској

Загреб - Хрватски десничари и конзервативна удружења доживјели су тежак ударац јер су пропали потписи за расписивање референдума о смањивању права националних мањина, прије свега српске, те укидању Истанбулске конвенције.

Ни за један референдум није прикупљен довољан број потписа, а откривене су и бројне неправилности, међу којима су потписи умрлих лица, странаца и жене са дјевојачким презименима, које су се у међувремену удале.

Пронађен је велик број неважећих потписа. На неким листама које се односе на укидање Истанбулске конвенције, која штити, између осталог, права жена, утврђено је да потписи припадају умрлим лицима.

Откривено је и да су се потписивали држављани других земаља, нарочито они из БиХ, односно Федерације БиХ.

Откривено је и да су неки потписи копирани са већ пропалих иницијатива за неке друге референдуме.

Политички аналитичари примијетили су да код дијела жена њихово презиме не одговара чињеничном стању јер је накнадном провјером откривено да су на листи наведена њихова дјевојачка презимена.

То је и изазвало сумњу да је ријеч о преписивању имена са неке старе листе, па је даљим провјерама откривено да су преписивана имена са пет година старих референдумских иницијатива.

Организатори референдума нису имали у виду могућност да се дио потписница у међувремену удао и промијенио презиме.

Иза ових иницијатива стоји утицајно клерикално-десничарско удружење “Народ одлучује”, чији је предсједник Жељка Маркић, једна од десничарских перјаница Хрватске.

Они траже да се промијени изборни систем тако да буде смањен број посланика и смање права парламентарним представницима националних мањина.

Други референдум за који је потписе прикупљала иницијатива која се прозвала “Истина о Истанбулској”, а коју је водила часна сестра Кристина Павловић, тражила је укидање Истанбулске конвенције, коју је Сабор ратификовао.

Организатори потписа за референдум којим би била смањена права мањина тврдили су да имају 407.000 потписа.

С друге стране, иницијатива “Истина о Истанбулској”, предала је 377.000 потписа, наводе хрватски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана