Projekat Isprika: Mladi u Hrvatske traže izvinjenje zbog Oluje

Tanjug
Projekat Isprika: Mladi u Hrvatske traže izvinjenje zbog Oluje

Zagreb - Inicijativa mladih za ljudska prava - Hrvatska pokrenula projekat "Isprika" kojim od vlasti traže da se izvine žrtvama akcije "Oluja" i njihovim porodicama.

Drugu godinu za redom, ova nevladina organizacija apeluje na hrvatske vlasti da upute izvinjenje za ratne zločine za vrijeme i poslije "Oluje", navodi Slobodna Evropa.

"Stidimo se ne samo zbog toga što su ovi zločini počinjeni u naše ime već i zato što institucije naše države nisu na ove zločine odgovorile u skladu s principima pravde, odnosno nisu učinile dovoljno da se zadovolji pravda za žrtve", navodi se u peticiji.

Peticija će zajedno sa prikupljenim potpisima biti dostavljena udruženjima koja okupljaju žrtve i njihove najbliže koji još uvijek čekaju pravdu.

Kako za Radio Slobodna Evropa kaže koordinator Programa pomirenja u Inicijativi Nikola Puharić, cilj projekta "Isprika" je ukazati hrvatskoj Vladi da je potrebno da se izvini žrtvama kršenja ljudskih prava i ratnih zločina za vrijeme i nakon "Oluje" i njihovim porodica.

Prema njegovim riječima, to bi bio "neki minimum solidarnosti" nakon što je malo ratnih zločina iz tog razdoblja istraženo, još manje procesuirano, a tek jedva nešto počinitelja pravosnažno osuđeno".

Prošle godine prikupljeno je 320 potpisa, ali kako će ovogodišnja kampanja uz društvene mreže i medije uključivati i billboarde i plakate na javnim prostorima u Zagrebu, za sada u tramvajima, očekuju veći odaziv.

Inicijativa mladih objašnjava da ne traži izvinjenje umjesto progona ratnih zločina, već upravo suprotno.

"Naravno, to ne bi značilo da onda ne treba procesuirati zločine, nego bi to izvinjenje trebalo u sebi da uključi i neki zalog za spremnost na procesuiranje svih kršenja ljudskih prava", kaže Puharić.

Prema Hrvatskom helsinškom odboru, u operaciji "Oluja" je ubijeno preko 600 većinom starijih građana, a protjerano je više od 200.000 Srba.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana