Prijedlog Kolinde Grabar-Kitarović hrvatski napad na istinu o Jasenovcu

Svjetlana Šurlan
Prijedlog Kolinde Grabar-Kitarović hrvatski napad na istinu o Jasenovcu

Zagreb, Beograd, Banjaluka - Inicijativa za utvrđivanje nove istine o broju žrtava i dešavanjima u Jasenovcu koja je potekla od predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović izazvala je nezadovoljstvo srpske i jevrejske zajednice čiji su predstavnici istakli da se iza toga krije pokušaj minimiziranja zločina u ustaškom logoru smrti.

Grabar-Kitarović je podržala prijedlog prvog čovjeka Hrvatskog helsinškog odbora Ivana Zvonimira Čička za formiranje komisije čiji bi članovi bili iz Srbije, Hrvatske i međunarodni stručnjaci, a zadatak utvrđivanje istine o Jasenovcu.

- U 21. vijeku, modernom forenzikom, medicinskom i forenzikom dokumenta, može se utvrditi ne samo broj žrtava, već i istina šta se zaista događalo u Jasenovcu, ne samo od 1941. do 1945. godine, nego i kasnije - rekla je Grabar-Kitarović.

Čičak tvrdi da je formiranje međunarodne komisije neophodno jer se ne zna istina o Jasenovcu i jer Srbija manipuliše žrtvama. On je rekao da je planirano da na čelu komisije bude osoba iz Memorijalnog centra holokausta "Jad Vašem", a članovi predstavnici Hrvatske, Srbije, Katoličke crkve, Srpske pravoslavne crkve i Svjetskog jevrejskog kongresa.

Na osnovu ekshumacija koje je obavila državna komisija tadašnje Federativne Narodne Republike Jugoslavije, a koje je potvrdio Centar "Simon Vizental", zaključeno je da je u jasenovačkim logorima umoreno 500.000 Srba, 80.000 Roma, 32.000 Jevreja i nekoliko desetina hiljada antifašista različitih nacionalnosti. Hrvatska priznaje deset puta manje žrtava, a u Memorijalnom kompleksu Jasenovac, koji pripada Hrvatskoj, kao žrtve je navedeno samo 83.145 identifikovanih.

Čalan Srpske akademije nauka i umjetnosti Vasilije Krestić kaže za "Glas Srpske" da je više od 70 godina proteklo od nestanka ustaške Nezavisne države Hrvatske i da je sve višestruko ispitano i dokazano, pa i broj žrtava Jasenovca.

- To sa međunarodnom komisijom je čista politička igra i pokušaj da se dobije na vremenu ne bi li se prihvatilo ono što je  želeo nekadašnji predsednik Hrvatske Franjo Tuđman, a to je da bude umanjen zločin ili da pokažu da ga nije ni bilo. Predsednica države u kojoj je učinjen zločin igra nečasnu igru - istakao je Krestić.

Ako dođe do formiranja komisije, kategoričan je Krestić, Srbija ni na koji način ne treba da učestvuje u njenom radu.

- Postojala je komisija u kojoj nije bilo nijednog Srbina, nego su je činili Hrvati i Jevreji. Oni su prvi ušli u logor i dali ozbiljnu analizu, dok je sve bilo sveže. Izneli su autentične podatke koje niko nije oborio i dali podatak da je ubijeno najmanje 500.000 ljudi, ali i istakli da nikad neće biti utvrđen tačan broj - rekao je Krestić i dodao da je jedini normalan potez u cijelom slučaju da budu iskopane grobnice koje su još neotkrivene u Jasenovcu.

Direktor Arhiva Srbije Miroslav Perišić ocijenio je da ni za hrvatsku državu i hrvatski narod nije dobro ako je suština inicijative relativizacija holokausta, genocida nad Srbima, Romima i Jevrejima.

- Čini mi se da ta inicijativa ide u korak sa pojavom novih ekstremističkih, ustaških i neonacističkih grupa u Hrvatskoj koje žele da zemlju vide kao državu kontinuiteta sa Nezavisnom državom Hrvatskom. Grabar-Kitarović pokazuje izvjesnu toleranciju prema toj pojavi. Domaći i strani istoričari su u dobroj meri razjasnili šta je bio Jasenovac. To pitanje nije sporno - u Jasenovcu se dogodio holokaust, genocid nad Srbima, Romima i Jevrejima i tu nema nikakve nove istine. Ne može da se relativizuje ono što je bila suština Jasenovca - naglasio je Perišić.

Potpredsjednik SUBNOR-a RS Rade Džajić rekao je da je za antifašiste i srpski narod kao suza čist podatak da je u logoru Jasenovac tokom Drugog svjetskog rata ubijeno oko 700.000 ljudi.

- Oni ne priznaju žrtve i to je suština svega. Tuđman je govorio o 50.000 do 60.000 ubijenih u Jasenovcu i ovo je samo nastavak njegove politike - rekao je Džajić.

Predsjednik Jevrejskog kulturnog centra u Banjaluci Arie Livne istakao je da je Nezavisna država Hrvatska napravila najveći zločin u istoriji čovječanstva.

- Logor u Jasenovcu je počeo da radi na uništenju Srba, Jevreja i Roma još prije nego što je to bio slučaj u Aušvicu i prije nego što su Nijemci odlučili o konačnom istrebljenju Jevreja i drugih naroda - rekao je Livne.

Predsjednik Jevrejske zajednice u BiH Jakob Finci kazao je da je Jasenovac sasvim jasna priča.

- Postoje i preživjeli, koji su prošli kroz Jasenovac i znamo sve o tome. Nama ne treba nikakva komisija da kaže šta se dešavalo - rekao je Finci.

Jasenovac je od avgusta 1941. do 22. aprila 1945. godine bio logor smrti, najgori i najzloglasniji od 50 logora i sabirnih centara koje je organizovala Nezavisna država Hrvatska.

Bura i u Hrvatskoj

Ideja o međunarodnoj komisiji izazvala je negativne reakcije i u dijelu javnosti u Hrvatskoj. Saborski poslanik iz SDP-a Bojan Glavašević je napisao da Kolinda Grabar-Kitaroviće relativizuje holokaust.

- Za utvrđivanje istine nije potrebna nikakva prokleta komisija. Micanje Grabar-Kitarović s Pantovčaka nakon ove sramotne izjave više nije pitanje izbora predsjednika Hrvatske, nego narodnog oslobođenja - naveo je Glavašević.

Profesor na Fakultetu političkih nauka u Zagrebu Dejan Jović upitao je kako bi izgledalo kada bi njemačka kancelarka Angela Merkel iznijela isti prijedlog za Aušvic.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana