Преминуо Славко Голдштајн

Преминуо Славко Голдштајн 13.09.2017 19:55 | Агенције

Публициста и историчар Славко Голдштајн умро је у Загребу у 89. години живота, јавља "Јутарњи лист".

Голдштајн је аутор и уредник многобројних књига и један од најистакнутијих хрватских интелектуалаца.

Голдштајн је био предсједник Савета Спомен-подручја Јасеновац. Објавио је низ књига о новијој хрватској историји и залагао се за то да се не манипулише бројевима жртава и изрази саучешће свим жртвама, без обзира на националност и вјеру.

Био је међу онима који су се жестоко противили фалсификовању историје, али и коришћењу фашистичких симбола у модерној Хрватској, међу којима је и усташки поздрав "За дом спремни".

Рођен је 1928. године у јеврејској породици Иве и Лее Голдштајн. Славко Голдштајн рођен је када се породица на пропутовању нашла у Сарајеву.

Дјетињство је провео у Карловцу, а на почетку рата усташе су ухапсиле његовог оца, док је сам успио да побегне у Бачки Ковачевац.

Од 1942. године Славко Голдштајн сарађивао је с партизанским јединицама, а крај рата дочекао је у чину поручника. Многи из његове породице страдали су и завршили у концентрационим логорима.

Послије рата Голдштајн је једно вријеме живио у Израелу, а у Загребу је студирао књижевност и филозофију. Радио је и као новинар, па у "Јадран филму", а био је један од оснивача "Вјесника у сриједу" и уредник "Вјесника".

Заједно са братом покренуо је крајем осамдесетих иницијативу за оснивање Хрватске социјално-либералне странке, прве хрватске политичке партије чији је у почетку био и предсједник.

Након њега странку преузима Дражен Будиша, а Голдштајн је био предсједник Јеврејске општине Загреб, а касније јеврејске заједнице Бет Израел.

Једно је вријеме био и саветник некадашњег хрватског премијера Зорана Милановића.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица