Представника Срба претукао осумњичени за злочине у логорима у Броду

Агенције
Представника Срба претукао осумњичени за злочине у логорима у Броду

Загреб - Потпредсједник Савјета српске националне мањине града Каства Радоје Петковић, који је брутално претучен крајем априла, и даље је у коми, а прогнозе су доста лоше, а нападача у Републици Српској сумњиче за премлаћивања, наношење тешких повред и силовања по логорима у Броду на почетку рата, пише “Јутарњи лист”.

Правни савјетник Српског народног вијећа у Ријеци Милан Ераковић рекао је да је Петковић и даље у ријечком Клиничко-болничком центру и да је питање да ли ће преживјети.

“Стање му је веома лоше и питање је хоће ли преживјети, а ако и преживи, тешко да ће се, с обзиром на повреде мозга, опоравити”, објаснио је Ераковић.

Нападач Илија Главић /49/ налази се у истражном затвору, а из Општинског тужилаштва у Ријеци су потвридли да проводе истрагу због основане сумње да је нанио тешке тјелесне повреде, пише “Јутарњи лист”.

“Јутарњи” наводи да се сумња да је напад био мотивисан националном несношљивошћу која се појавила након што је откривено да се Главић налази на попису осумњичених за ратне злочине на подручју Републике Српске, који је израдио Републички центар за истраживање ратних злочина и тражење несталих.

Из ријечког Општинског тужилаштва нису навели да ли је Главић напао Петковића због његове националне припадности.

Илија Главић је из Новог Села из околине Брода, а тим који је истраживао злочине сумњичи га за премлаћивања, наношење тешких повреда и силовања по логорима у Броду протеклом рату. О томе је упознат и Хашки трибунал и Тужилаштво БиХ.

Према наводима “Јутарњег листа”, то је потврдио предсједник Удружења за тражење заробљених бораца и несталих цивила из Брода Марко Грабовац

Ераковић, који је ступио у контакт са Грабовцем, рекао је да, с обзиром на Главићеву прошлост, апелују да полиција и тужилаштво у Хрватској у истрази узму у обзир да је напад могао бити мотивисан националном нетрпељивошћу.

“Напад на Петковића има одређених сличности са ониме за шта Главића сумњиче у БиХ, а то је премлаћивање до смрти”, рекао је Ераковић, који истиче да претучени Петковић није познавао Главића.

Он је навео да је Главић, према изјавама људи са којима су разговарали, у више наврата јавно исказивао нетрпељивост према припадницима српске националне мањине.

Ераковић је испричао да је Петковић, који није конфликтна особа, уочи напада сједио за столом у кафићу, да је покушао отићи и избјећи сукоб, али да је Главић кренуо за њим.

Напад на Петковића догодио се 24. априла око 17.15 часова на паркиралишту поред кафића у Ступарима на подручју општине Вишково.

О томе шта се догодило прије напада има веома мало информација јер свједоци нису склони да причају, а према саопштењу тужилаштва, Петковић и Главић прво су се сукобили у угоститељском објекту, након чега је Петковић покушао отићи, пише “Јутарњи”.

Из тужилаштва су навели да је Главић сустигао Петковића и повукао руком према себи, те му задао ударац шаком у лице, а када је почео да пада, Главић га је подигао и поновио ударац од којег је жртва пала на тло.

Након што се успио подићи, насилник је поново кренуо према њему, те му задао још један ударац шаком у лице. Петковић је тада пао и остао без свијести, а Главић га је наставио ударати. Петковић је задобио крварење у мозгу и низ хематома.

Главић, који је одмах након напада ухапшен, са обзиром на ћутање свједока, вјероватно не би био ни идентификован као нападач да није било надзорне камере која је снимила премлаћивање.

Он је задржан у истражном затвору због опасности од понављања кривичног дјела и опасности од утицаја на свједоке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана