Predsjednik Srbije stigao u Zagreb

Tanjug
Predsjednik Srbije stigao u Zagreb

Zagreb - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić doputovao je danas oko 10.00 časova u Zagreb u dvodnevnu zvaničnu posjetu na poziv predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović.

Predsjednik se odmah sa aerodroma uputio ka služebnoj rezidenciji predsjednice Hrvatske, na Pantovčaku, gdje će u razgovorima, najprije u četiri oka, a potom i sa delegacijama, provesti cijelo prije podne.


Sat vremena uoči njegovog dolaska ispred sedišta hrvatske predsjednice postavljena je počasna straža.

Na Pantovčaku je i veliki broj srpskih i hrvatskih novinara i snimateljskih ekipa.

Oko zagrebačkog aerodroma su tokom noći gusto istaknute srpske zastave, a na malom razmaku su postavljeni pripadnici policije.

Što se tiče bezbedjnosnih mjera, poseta Vučiće se poredi sa posjetom bivšeg potpredsjednika SAD Džordža Bajdena, samo što ovog puta nisu zavarivani šahtovi.

Ukoliko se, međutim, procijeni da predviđena ruta kretanja srpskog predsjednika nije bezbjedna, ne iskjučuje se da će trasa biti promijenjen u posljednjem trenutku, naveli su mediji.

Zastave, policija, napetost

Posjeta srpskog predsjednika događa se, kako ocijenjuju hrvatski mediji, u nikad lošijoj atmosferi, kad je riječ o posjetama stranih šefova država ili vlada.

Osim značajnih razlika po svim pitanjima iz bilateralnih odnosa, negativnom okviru doprinose i najave protesta zbog Vučićevog boravka u Zagrebu.

Protesti su najavljeni za ispred Vlade i Sabora i ispred sjedišta Srpskog narodnog vijeća u centru grada.

U skladu s tim, na ulicama glavnog grada Hrvatske od jutros je primetno pojačano prisustvo policije, duž trase kojom će se kretati njegov eskort, a ispred institucija su i policijske trake, koje sprečavaju parkiranje i, pratično, prilaz.

Dio grada gde su vlada i Sabor, međutim, praktično je potpuno zatvoren, a na Markovom trgu, između njih, i okolnim ulicama nema nikog, izuzev novinara i policije.

Protesti koji su najavljeni da će biti na Markovom trgu su praktično onemnogućeni, ali se na Trgu bana Jelačića, u centru grada, okupljaju od jutra demonstranti.

Policija je saopštila da je, na osnovu bezbjednosne procjene vezane za sprovođenje posebnih mjera bezbjednosti štićenih osoba i objekata, privremeno ograničila pristup protestanata Markovom trgu.

"S obzirom na to da se ova odluka odnosi i na učesnike najavljenog javnog okupljanja za današnji dan na Markovom trgu, želimo jasno razgraničiti da se ne radi o zabrani javnog okupljanja, kako je to definisano Zakonom o javnom okupljanju u članu 14", navodi se u policijskom saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana