Predsjednica Hrvatske odgovorila Pupovcu

Agencije
Predsjednica Hrvatske odgovorila Pupovcu

Zagreb - Predsjednica Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović napisala u odgovoru Miloradu Pupovcu da se slaže s njegovom tvrdnjom o porastu netolerancije u hrvatskom društvu.

Ona je ocenila da je taj proces počeo mnogo prije formiranja aktuelne vlade desnog centra.

U opširnom pismu na šest stranica koje prenose danas hrvatski portali, Grabar-Kitarovićeva obrazlaže zašto smatra da je netolerancija porasla u vreme vlade lijevog centra premijera Zorana Milanovića iz Socijaldemokratske partije, posebno ističući njegovu izjavu u izbornoj noći "ili mi ili oni".

Ona navodi da na retorici stvaranju ideoloških podela upravo istrajava bivši premijer i ističe da je njen program od početka "program zajedništva".

"Isto tako želim istaknuti neprihvatljivost bilo kojeg zaoštravanja javnoga diskursa od drugih aktera na političkoj sceni. U tom smislu, posebno smatram potpuno neprihvatljivim uzvikivanje ustaškog pozdrava 'Za dom spremni', koji šteti nacionalnoj koheziji, državljanskom zajedništvu i interesima Republike Hrvatske", napisala je predsjednica koja dolazi iz vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ).

Iako navodi da osuđuje prijetnje i govor mržnje prema više javnih osoba i organizacija civilnog društva, ona je navela da među njima "i onih koji svojim javnim djelovanjem godinama provociraju, iritiraju, pa i vređaju najveći dio hrvatske javnosti, neistinito prikazuju i čak izruguju Domovinski rat i, u osnovi, negiraju stvarnost a implicitno i samu ideju hrvatske države, stvarajući tako atmosferu napetosti, isključivosti i netolerancije".

"Kao hrvatska predsjednica dužna sam štititi dostojanstvo svih građana, svih manjina, ali vjerujem da ćete se složiti, i dostojanstvo hrvatskog naroda i vrednosti na kojima je stvorena hrvatska država", napisala je Kolinda Grabar-Kitarović u odgovoru Pupovcu.

Ona je navela da su uvrede doživjele i osobe koje su samo zato što su kao hrvatski branitelji ili pripadnici drukčije političke opcije izražavali svoje mišljenje, pa je kao primjer navela da je nedavno u Rijeci prolaznik člana njene uže porodice pljunuo i dobacio mu "Ustašo".

"Onako kako treba osuditi postupke koji su upereni protiv ravnopravnosti, sigurnosti i dostojanstva političkih, etničkih i drugih manjina u Hrvatskoj, tako treba osuditi i sve postupke koji vređaju hrvatski narod i bilo koju većinsku zajednicu", naglasila je ona.

Iako je navela da podržava slobodu govora i umjetničke slobode, uključujući i satiru, hrvatska predsjednica je ocijenila i da je nedeljnik "Novosti", koje izdaje SNV, a finansira država, objavio "uvredljiv tekst" u kom se izruguje hrvatska himna i upitala "nisu li i to događaji koji itekako stvaraju kontekst atmosfere netolerancije na koju opravdano upozoravate".

Ona je u pismu ukazala i na to da "totalitarni manir" o kojem govori Pupovac kada navodi neke primjere nesnošljivosti nije samo fašistički i upitala zašto se izbjegava osuda komunizma, iako je on "ne manje od fašizma nastao i održavao se raznim oblicima zločina i kršenja ljudskih prava, i to decenijama".

Predsjednica je napisala da želi da hrvatsko društvo na osnovu istinske snošljivosti, uvažavanja i otvorenosti prevlada podjele koje ga opterećuju.

Pupovac je u pismu predsjednici i premijeru upozorio na porast atmosfere netolerancije i poruka mržnje prema političkim, etničkim i drugim manjinama u Hrvatskoj. U pismu je napisao da ;doživljava niz napada na ulici, gde ga vređaju da je četnik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana