Праљак без помпе испраћен на кремацију

Танјуг
Праљак без помпе испраћен на кремацију

Загреб - Хрватски генерал и осуђени ратни злочинац Слободан Праљак, који је извршио самоубиство у хашкој судници, испраћен је у четвртак на кремацију на загребачком гробљу, пишу хрватски медији.

Према информацијама „Вечерњег листа“, Праљак је испраћен без икакве помпе, у присуству најужих чланова породице и неколико блиских пријатеља. Како се наводи, Праљково тијело је из Хага такође стигло у највећој дискрецији. 

Званична комеморација ће се одржати у понедјељак у загребачкој дворани Лисински, у организацији Хрватског генералског збора. На комеморацији ће бити изведена хрватска химна, а очекује се и долазак цјелокупног Генералског збора у свечаној униформи. 

„На комеморацији неће бити никога из породице, а мислим да неће доћи нико ни од политичара“, рекао је за „Вечерњи лист“ организатор скупа генерал Павло Миљавац.

ХРТ наводи да ће се истог дана за Праљка одржати и миса задушница у једној цркви у загребачком предграђу Јарун.

Праљак се убио у судници Хашког трибунала, попивши отров, након што му је потврђена првостепена пресуда на 20 година затвора за ратни злочин над муслиманима у БиХ.

Шесторици челника такозване „хрватске републике Херцег-Босне“ Хашки суд је правоснажно изрекао укупно 111 година затвора за злочине над муслиманима у БиХ: Прлићу 25, Стојићу, Праљку и Петковићу по 20 година, Ћорићу 16 и Пушићу 10 година затвора.

Пресуда је, поред тога, утврдила и да је Хрватска извршила међународну агресију на БиХ, те да је на челу са тадашњим државним врхом, прије свега предсједником Фрањом Туђманом, починила удружени злочиначки подухват са циљем етничког чишћења дела БиХ.

Хрватски политичари су жестоко реаговали на пресуду шесторици челника Херцег-Босне, посебно на дио у коме се говори о одговорности бившег државног врха Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана