Потврђено: Почиње градња Пељешког моста

Агенције
Потврђено: Почиње градња Пељешког моста

У понедјељак 30. јула почиње градња моста Пељешац, потврђено је Јутарњем листу у Хрватским цестама.

Тог ће дана у Стону представници Хрватских цеста заступништву China Road and Bridge Corporation (ЦРБЦ) предати сву потребну документацију, отвориће се дневник радова и потписати записник о увођењу кинеског конзорција у посао.

Тиме 30. јула почиње тећи уговорени рок за градњу моста, који мора бити завршен за 36 мјесеци. Истог дана кинески ће извођач на градилишту моста поставити плочу с основним подацима о пројекту.

ЦРБЦ ће у посао бити уведен три мјесеца након што је у Дубровнику потписан 2,08 милијарди куна вриједан уговор о градњи моста Пељешац с приступним цестама. Ово је већ друго увођење у посао конзорција на градилиште “Пељешког моста”, само што је прије 11 година конзорциј био домаћи, а данас је кинески.

Европска унија пројект суфинанцира с 357 милиона евра, односно са 85 посто прихватљивих трошкова. Укупна вриједност пројекта премашује 526 милиона евра, од чега су прихватљиви трошкови мало већи од 420 милиона евра. Тренутано је у току тендер за 480 милијуна куна вриједну другу фазу, а до краја године биће спроведен се за трећу и четврту.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана