Потписан уговор о градњи Пељешког моста

Агенција
Потписан уговор о градњи Пељешког моста

Дубровник - У Дубровнику је данас потписан уговор о градњи Пељешког моста између Хрватских цеста и кинеског конзорцијума "Цхина Роад анд Бридге Цорпоратион".

Уз то је потписан и уговор о стручној контроли над извођењем радова на изградњи моста копно-Пељешац, који је повезати хрватски југ с остатком земље.

"Ово је пројекат којим Хрватска постаје јединствена. Тај је пројекат од стратешког, дугорочног значаја за цијелу земљу", рекао је премијер Андреја Пленковић који је заједно с више министара присуствовао потписивању уговора.

Он је нагласио да Пељешки мост не улази у питање граничног спора с БиХ.

"Направили смо искораке и оваква висина и распон између стубова моста омогућава нашим пријатељима у БиХ несметан пролаз и све оно што је потребно за функционисање луке Неум", нагласио је премијер.

Пленковић је истакао и да ће Пељешки мост "остати као симбол додатне вриједности првих година чланства Хрватске у ЕУ".

Влада Хрватске је саопштила да вриједност радова на Пељешком мосту износи 2,1 милијарду куна, а рок за завршетка радова је три године од уводјења извођача у посао.

Пељешки мост је прва од укупно четири фазе пројекта "Цестовна повезаност с јужном Далмацијом" за чије је суфинансирање Европска комисија одобрила 357 милиона евра бесповратних средстава или 85 одсто прихватљивих трошкова.

Хрватске цесте су добиле три понуде на конкурсу за градњу Пељешког моста, а у јануару ове године одабрана је понуда кинеског конзорцијума.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана