Породица Словодана Праљка добила писма

Срна
Породица Словодана Праљка добила писма

Хаг - Хрватски генерал Слободан Праљак, који је у судници Хашког суда попио отров након што је осуђен за ратне злочине, у писму породици написао је да је одлуку о томе донио одавно, преноси загребачки портал "Дневник.хр".

"Одлуку о престанку живљења у случају да будем проглашен кривим, донио сам одавно, смирено, промишљено, самосвјесно", написао је Праљак у писму породици, које је написао два дана прије објављивања правоснажне пресуде.

Истражиоци Хашког трибунала су три мјесеца након што је Праљак извршио самоубиство у судници доставили два писма из ћелије породици.

Оба писма су написана 27. новембра, два дана прије објављивања пресуде у предмету "Херцег–Босна". Оба су штура, јасна, без патетике или било које врсте ирационалности, навео је портал "Дневник", који је објавио писма уз сагласност супруге.

"Каћа, мислим да ћеш писмо жпородициж морати да објелоданиш, како би спријечила бескрајна наклапања, лажи, јадну психологију...", написао је Праљак у другом писму насловљеној супрузи.

Праљков адвокат Ника Пинтер каже да није изненађена оваквом одлуком.

"Ништа што је генерал Праљак радио није било под утицајем тренутних емоција и тренутног осећаја, него је све, почевши од одбране, радио врло прецизно, одлучно и смирено", рекла је Пинтер.

Истрага УН утврдила је да није било пропуста судских стражара, нити да је кршена процедура провјере при уласку окривљених у Трибунал, а Пинтерова каже да се не може утврдити како је отров доспио у његове руке.

Осим два приватна писма, породица Слободана Праљка још није добила налаз обдукције нити било који други документ, пише портал "Дневник".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана