Помен жртвама Бљеска у Окучанима

novosti.hr
Помен жртвама Бљеска у Окучанима

Окучани - Првог мајског јутра, у цркви Светог Димитрија у Окучанима, одржано је молитвено сјећање за све српске жртве операције Бљесак, проведене 1. и 2. маја 1995. године, у којој је побијен велики број српских цивила, а становништво је доживјело велики егзодус. Литургију и помен служило је цјелокупно свештенство Пакрачко-славонске епархије, као и двојица свештеника из Осјечкопољске и барањске епархије.

Црква је била пуна вјерника којима су многи рођаци и чланови породице побијени у Бљеску, представника Срба у Хрватској и представника Србије. Осим саборског заступника Бориса Милошевића, помену су присуствовали потпредсједник СДСС-а Дејан Михајловић, предсједница Актива жена Мирјана Олуић Володер, замјеник градоначелнице Пакраца Никола Ивановић, предсједник ВСНМ-а Бродско-посавске жупаније Душан Ногић те замјеници начелника општина Окучани и Драгалић Синиша Мартиновић и Ранка Милојковић.

Осим Ивана Бошњака, државног секретара Министарства управе и предсједника Међувладине мјешовите комисије за унапређење положаја мањина у Влади Србије, у цркви су били замјеник амбасадорке Србије Давор Тркуља, Људмила Остојић из генералног конзулата у Вуковару и војни аташе Дејан Ђорђевић.

- Након Бљеска, западна Славонија је испражњена од становништва српске националности, али ми је драго да се живот вратио у та подручја и да су наше институције заживјеле, иако се заједница суочава с проблемима - рекао је Никола Ивановић након комеморације. Послије литургије и помена, у селу Медари одана је почаст жртвама масакра у којем је 1. маја 1995. године побијено 22 цивила, од чега троје дјеце и једанаест жена. Злочин су преживјеле двије дјевојке које је заштитио један хрватски војник. У саопштењу “Документе” истиче се да је кривични поступак против непознатих починилаца још увијек у предистражном поступку, иако су прошле 24 године. Неки чланови породице жртава масакра покренули су против Хрватске грађанске парнице са захтјевима за накнаду нематеријалне штете. Судови одбијају споменуте захтјеве, а ДОРХ покреће и оврхе над некретнинама породица жртава како би се наплатили судски трошкови изгубљених парница.

По ријечима Николе Ивановића, делегације из Пакраца и Липика отишле су и у село Шеовицу гдје је на тамошњем игралишту погинуло шесторо људи, од тога четворо дјеце, а већи број је рањен.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана