Polaganjem vijenaca završena državna komemoracija u Jasenovcu

Srna
Polaganjem vijenaca završena državna komemoracija u Jasenovcu

Jasenovac - Hrvatska državna komemoracija žrtvama ustaškog logora Jasenovac danas je završena polaganjem vijenaca kod Kamenog cvijeta u Jasenovcu.

Komemoraciji su prisustvovali predsjednik Vlade Andrej Plenković, predsjednik Sabora Gordan Jandroković, ministri u hvratskoj Vladi, kao i preživjeli logoraš Mile Vukmirović, prenose hrvatski mediji.


Na komemoraciji nije bila predsjednik Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, već je poslala izaslanika.

Nisu bili prisutni ni predstavnici manjina, osim romske. Počast jasenovačkim žrtvama juče su odali predstavnici antifašista i Srpskog narodnog vijeća, a prethodno predstavnici jevrejske manjine.

Odvojene komemoracije održavaju se zbog veličanja ustaštva u Hrvatskoj, posebno korištenja ustaškog pozdrava "Za dom spremni", iako je njegova upotreba zabranjena Ustavom.

Jandroković je prije zvaničnog početka komemoracije rekao novinarima kako se nada da je ovo posljednja godina sa više kolona u Jasenovcu.

Zvaničnu državnu komemoraciju u Jasenovcu danas je obilježio incident kada su dvojica muškaraca razvila zastavu HOS-a sa ustaški pozdravom "Za dom spremni".

Muškarci, koji su se predstavili kao HOS-ovci, rekli su da su njihovi saborci "nevini" i da su se "borili protiv banjalučkog korpusa".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana