Полагањем вијенаца завршена државна комеморација у Јасеновцу

Срна
Полагањем вијенаца завршена државна комеморација у Јасеновцу

Јасеновац - Хрватска државна комеморација жртвама усташког логора Јасеновац данас је завршена полагањем вијенаца код Каменог цвијета у Јасеновцу.

Комеморацији су присуствовали предсједник Владе Андреј Пленковић, предсједник Сабора Гордан Јандроковић, министри у хвратској Влади, као и преживјели логораш Миле Вукмировић, преносе хрватски медији.


На комеморацији није била предсједник Хрватске Колинда Грабар Китаровић, већ је послала изасланика.

Нису били присутни ни представници мањина, осим ромске. Почаст јасеновачким жртвама јуче су одали представници антифашиста и Српског народног вијећа, а претходно представници јеврејске мањине.

Одвојене комеморације одржавају се због величања усташтва у Хрватској, посебно кориштења усташког поздрава "За дом спремни", иако је његова употреба забрањена Уставом.

Јандроковић је прије званичног почетка комеморације рекао новинарима како се нада да је ово посљедња година са више колона у Јасеновцу.

Званичну државну комеморацију у Јасеновцу данас је обиљежио инцидент када су двојица мушкараца развила заставу ХОС-а са усташки поздравом "За дом спремни".

Мушкарци, који су се представили као ХОС-овци, рекли су да су њихови саборци "невини" и да су се "борили против бањалучког корпуса".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана