Подгорица прогони још 20 свештеника СПЦ

Агенције
Подгорица прогони још 20 свештеника СПЦ

Београд - Педесетак свештеника, монаха, монахиња и чланова свештеничких породица остаће без дозволе за боравак у Црној Гори, при чему њих тридесетак већ имају рок од мјесец дана да напусте државу, док се за осталих двадесетак то очекује, каже протојереј-ставрофор Велибор Џомић.

- Налог МУП-а Црне Горе којим се отказује гостопримство за нових 20 нерезидентних свештеника и монаха који службују у некој од четири епархије СПЦ у Црној Гори наставак је противправних радњи којима се наставља прогон свештенства и монаштва, посебно Митрополије црногорско-приморске (МЦП) - рекао је Џомић.

Он је изразио чуђење због оваквог поступања МУП-а Црне Горе јер је током претходне двије године у редовном и уобичајеном поступку свим овим особама одобраван привремени боравак на основу обављања свештеничке службе.

- Током неколико претходних мјесеци добили смо више од десет рјешења МУП-а којим се нашим свештеницима, монасима, монахињама и свештеничким породицама одбија продужење привременог боравка у Црној Гори на основу обављања вјерске службе - наводи Џомић, иначе координатор Правног савјета митрополије и правног заступника свих свештеника и монаха.

У међувремену, указује, није промијењен ниједан пропис у Црној Гори.

- Сматрам да такво поступање МУП-а није мотивисано правним него политичким разлозима. Не разумијем зашто ресор на чијем је челу Мевдлудин Нухоџић покреће такву синхронизовану акцију која нема никакве везе са правом и чињеницама  - каже он.

Џомић наводи и да је правни тим митрополије уложио жалбе на оваква рјешења, али да је свака одбијена, те да су нове жалбе послате на дресу Управног суда.

Прикупљање помоћи

Братство православне омладине Црне Горе и Михољског збора упутило је значајну помоћ Србима са Косова и Метохије откако је Приштина увела таксе од 100 одсто на производе из Србије.

- До сада смо упутили шест шлепера и спремамо седми. Сваки шлепер има по 25 тона, углавном брашна и уља, друге хране, средстава за хигијену, пелена - рекао је отац Миајло Бацковић из Митрополије црногорско-приморске, који реализује ову акцију уз благослов митрополита Амфилохија. Он каже да је један од шлепера отишао ка манастиру Високи Дечани, док остали превозе помоћ Народној кухињи “Мајка девет Југовића” у Грачаници, као и другим мјестима на централном Космету. Овој акцији прикључили су се скоро сви градови и парохије из Црне Горе.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана