Podgorica “pojačava” NATO u Iraku sa dva vojnika

Agencije
Podgorica “pojačava” NATO u Iraku sa dva vojnika

Podgorica - Pripadnici Vojske Crne Gore započeće učešće u NATO misiji u Iraku (NMI) do kraja godine, saopšteno je iz crnogorskog Ministarstva odbrane.

Navodi se da je Savjet za odbranu i bezbjednost predložio angažovanje do dva crnogorska vojnika u novoj misiji Alijanse.

- Članstvom Crne Gore u NATO-u stvorena je objektivna potreba da bude nastavljeno aktivno učešće i doprinos Vojske Crne Gore za jačanje očuvanja mira u regionu i svijetu. Po usvajanju odluke od Skupštine, pristupiće se izboru pozicija za štabne elemente u NMI-ju, a zatim i pripremi i upućivanju kandidata. Realno je očekivati upućivanje pripadnika VCG do kraja 2019. godine - kazali su iz crnogorskog ministarstva.

Iz ministarstva podsjećaju da je na osnovu zahtjeva iračke vlade NATO na samitu u Briselu u julu 2018. pokrenuo misiju Alijanse u toj državi. Njen cilj je nastavak izgradnje kapaciteta i obuka Oružanih snaga Republike Irak.

Na tom samitu predsjednik Crne Gore Milo Đukanović najavio je učešće crnogorskih vojnika u misijama u Iraku i Letoniji, a osam pripadnika crnogorske vojske krajem prošle godine upućeno je u Letoniju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana