Почело суђење за државни удар у Црној Гори

Агенције
Почело суђење за државни удар у Црној Гори

Подгорица - Група држављана Србије окривљених за наводни покушај државног удара у Црној Гори негирала је јуче пред судом у Подгорици било какву умијешаност у осујећену завјеру.

Изјашњавањем оптужених за тероризам почело је суђење којем нису присуствовали лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, које тужилаштво терети да су пружили помоћ криминалној групи. Међу оптуженима је и пензионисани командант Жандармерије Србије Братислав Дикић.

- Ја сам жртва и производ оптужнице. Нисам припремао, нити покушао да извршим, нити извршио то што ми се ставља на терет - казао је пред судом видно узнемирени Дикић, који је у притвору скоро осам мјесеци.

Он је негирао да познаје било кога из Демократског фронта и тврдио да није имао никакву комуникацију са челницима опозиционог савеза, а такође ни са оптуженима за наводну завјеру чији је циљ био спречавање Црне Горе да уђе у НАТО.

У судници је било шест оптужених који су већ скоро осам мјесеци у притвору. Они су негирали кривицу. Појављивање на припремном рочишту по закону није обавезно. Одбрана је била сагласна у оцјени да је оптужница "неодржива, паушална", а посебно спорним је оцијењено то што је заснована на исказу свједока-сарадника тужилаштва Александра Синђелића, којег је један од адвоката одбране Горан Петронијевић назвао "слободним сарадником безбједносне агенције" и "инструираним свједоком".

Одбрана је од суда тражила да, уколико прихвати оптужницу, она буде допуњена. Оптужни акт против осумњичених има 129 страна, предложено је саслушање 11 свједока, а у тај документ увршћено је и већ девет правоснажних пресуда. Тужилаштво је најавило да ће током судског поступка презентовати чак 118 материјалних доказа и преслушавање 33 телефонска разговора снимљена мјерама тајног надзора. Према оптужници тужилаштва, 16. октобра прошле године у Црној Гори је спријечен државни удар. Према наводима тужиоца Миливоја Катнића, у ноћи одржавања парламентарних избора било је планирано да дође до упада у Скупштину, као и да се ухапси и ликвидира бивши премијер Мило Ђукановић.

Оптужени

Оптужницом Специјалног тужилаштва обухваћена су двојица руских држављана Едуард Шишмаков и Владимир Попов, држављани Србије Милош Јовановић, Немања Ристић, Предраг Богићевић, Братислав Дикић, Кристина Христић, Бранка Милић, Милан Душић, Драган Максић и Србољуб Ђорђевић.

Оптужницом су обухваћена и тројица црногорских држављана - лидери Демократског фронта Андрија Мандић и Милан Кнежевић, као и Михаило Чађеновић, службени возач ДФ-а.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана