Пленковић: Вучићева изјава претјерана

index.hr
Пленковић: Вучићева изјава претјерана

Сињ - Изјаву српског предсједника Александра Вучића који је Хрватску успоредио с нацистичком Њемачком хрватски премијер Андреј Пленковић коментарисао је поподне у Сињу, устврдивши притом како се добро зна да се рат водио на територију Хрватске, а не Србије, да је Милошевићев великосрпски режим извршио агресију на Хрватску и да је “Олуја” окончала окупацију Хрватске.

“Мирна реинтеграција хрватског подунавља дошла је 1998. и заокружила нашу територијалну цјеловитост, а што се изјаве тиче и успоредби које се односе на холокауст што је превише, превише је”, рекао је Пленковић у недјељу новинарима током доласка на војводин пријем у Алкарске дворе у Сињу, гдје се данас одржава 303,. Сињска алка.

Премијер је такођер поручио да Хрватска жели политику помирења, сарадње и добросусједске због чега је битно суочити се с прошлошћу и утврдити истину.

Изјаву Вучића који је у суботу навечер у Бачкој Паланци на средишњем комеморативном скупу у поводу Дана сјећања на страдале и избјегле Србе, рекао да је “Хитлер хтио свијет без Жидова, Хрватска је жељела Хрватску без Срба” раније су осудили и други политичари. Предсједник СДП-а Давор Бернардић рекао је у недјељу како изјаве Вучића не доприносе успостави и нормализацији односа између Хрватске и Србије, док предсједник саборског Клуба заступника ХДЗ-а Бранко Бачић сматра како је важно и да Милорад Пуповац искаже свој став о тој Вучићевој изјави.

Уз премијера Пленковића на војводин пријем дошли су предсједник Хрватског сабора Гордан Јандроковић и предсједница Републике Хрватске Колинда Грабар Китаровић. након чега су отишли на Сињску алку, витешку игру, којом се слави побједа над османским освајачима у 18. Вијеку.

Приликом доласка у дворе премијер је изјавио да је данас сјајан дан, додавши да је Книну било достојанствено и лијепо уз 23. годишњицу Олује, те да је посебан догађај што је дошло израелско ваздухопловство што је снажан сигнал партнерства између Хрватске и Израела. Рекао је да је одлука о набави вишенамјенских борбених авиона битно подигла билатералне односе двију земаља на виши ниво.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана