Plenković: Srbija izložbom u Njujorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku

Agencije
Plenković: Srbija izložbom u Njujorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku

Zagreb - Predsjednik Vlade Hrvatske Andrej Plenković ocijenio je da je Srbija izložbom o ustaškom logoru Jasenovac u Njujorku pokušala povezati NDH i današnju Hrvatsku, što, kako je naveo, službeni Zagreb neće dopustiti.

Plenković je na početku sjednice Vlade rekao da su "cijela država i Vlada dostojanstveno obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta", prenose hrvatski mediji.


"S druge strane, Srbija je izložbom u Njujorku pokušala instrumentalizovati tu temu i staviti poveznicu između današnje Hrvatske i NDH, a mi znamo da se današnja Hrvatska temelji na sasvim drugim vrijednostima", naveo je Plenković.

Mediji prenose da se Plenković nijednom riječi nije osvrnuo na najavljeni dolazak predsjednika Srbije Aleksandra Vučića u Zagreb na poziv predsjednika Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

U sjedištu Ujedinjenih nacija u Njujorku 25. januara otvorena je izložba "Jasenovac-pravo na nezaborav".

Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova Hrvatske uputilo je notu Ambasadi Srbije u Zagrebu, kojom izražava "duboko nezadovoljstvo" zbog izjava ministra spoljnih poslova Srbije prilikom otvaranja izložbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana