Пленковић: Процесуиран велики број ратних злочина

Срна
Пленковић: Процесуиран велики број ратних злочина

Загреб - Хрватски премијер Андреј Пленковић изјавио је данас да је процесуиран велики број ратних злочина почињених на територији Хрватске, али да тај посао треба наставити.

Поводом јучерашњег протеста у Вуковару, чије је одржавање иницирао градоначелник Иван Пенава из ХДЗ-а због незадовољства радом државних институција у процесуирању ратних злочина, Пленковић је рекао да су бројни процеси доведени до краја, а да неки још трају.

Пленковић је навео да је у мандату његове владе основана радна група за истраживање ратних злочина, као и да су након дуготрајних истрага започети и квалитетно припремљени процеси.

Он је истакао да се истраживањем и процесуирањем ратних злочина требају бавити надлежне институције, прије свега полиција, Државно тужилаштво, а онда и судови.

Одговарајући на питање да ли ће због протеста у Вуковару бити промјена у односима са Србијом, Пленковић је рекао да је тема процесуирања ратних злочина континуирани дио дијалога Загреба и Београда и дио политике коју Србија треба да испуни кроз преговоре са ЕУ.

“Процесуирање ратних злочина који су почињени на територији Хрватске, а посебно оних који су се догодили у Вуковару и на Овчари, водило се пред Хашким и хрватским судовима и пред Специјалним судом Србије за ратне злочине. Међутим, тај посао треба наставити”, рекао је Пленковић новинарима.

Одговарајући на питање да ли је протест у Вуковару био и антивладин, Пленковић је рекао да је очигледно да су неки настојали да пошаљу и такве поруке, али да неће бити санкција за чланове ХДЗ-а који су били на овом скупу.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана