Plenković: Neprihvatljivo mi je Za dom spremni

  Plenković: Neprihvatljivo mi je Za dom spremni 07.09.2017 22:48 | Agencije

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je da mu je neprihvatljiv pozdrav "Za dom spremni".

"Za mene taj pozdrav ima predominantno konotaciju vezanu uz ustaški režim i neprihvatljiv mi je", rekao je Plenković na konferenciji za novinare upitan o njegovom stavu o spornom pozdravu, posebno u kontekstu izjave predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović da je riječ o starom hrvatskom pozdravu kompromitovanom u vrijeme NDH.


Povodom današnjeg premještanja spomen obilježja za 11 pripadnika hrvatskih snaga sa uklesanim pozdravom "Za dom spremni" iz Jasenovca u Novsku, Plenković je rekao da je taj slučaj riješen dijalogom sa udruženjem koje je postavilo spornu ploču.

"Time smo rješili prvu fazu ove teme. Druga, važnija faza, jeste jasno zakonsko regulisanje korišćenja simbola totalitarnih sistema", dodao je Plenković.

Premijer je naglasio da će to zakonsko rješenje predložiti Vlada i da će se na taj način rješiti i pitanje pozdrava "Za dom spremni" kao i ostalih znakova totalitarnih režima da se "te teme ne bi zloupotrebljavale i vraćale Hrvatsku unazad".

On je apelovao na Komisiju za suočavanje s prošlošću da intenzivira svoj rad kako bi do proljeća moglo da bude predloženo zakonsko rješenje.

Plenković je odbacio tumačenje predstavnika Udruženja hrvatskih odbrambenih snaga (HOS) koji su danas na konferenciji za novinare rekli da su dobili rješenje kojim se legalizuje korišćenje ustaškog pozdrava u njihovom grbu.

Premijer je rekao da je riječ samo "o tehničkom usklađivanju statuta udruženja s novim zakonom o udruženjima" i da ne treba da bude "nikakvog trijumfalizma koji se vidio u pojedinim izjavama predstavnika HOS-a".

U Novskoj je poslijepodne postavljena spomen ploča za 11 pripadnika hrvatskih snaga na kojoj je i ustaški pozdrav "Za dom spremni", koja je ranije danas skinuta sa zgrade dječjeg vrtića u Jasenovcu.

Zagrebačko Udruženje dobrovoljaca Hrvatskih odbrambenih snaga (HOS), koje je prošle godine i postavilo ploču u Jasenovcu za poginule saborce iz HOS, prehodno je na pres konferenciji u Zagrebu danas najavilo da će, u dogovoru s Vladom, spomen ploča "u izvornom obliku" biti postavljena na drugoj lokaciji, u Novskoj.

Predsjednik Saveza udruženja HOS Borislav Barišić rekao je da je dogovor o premještanju ploče u izvornom obliku postignut pošto je za ratne veterane bio neprihvatljiv predlog vlade da se sa spomen ploče ukloni pozdrav "Za dom spremni" koji je dio zvaničnog grba HOS-a.© Glas Srpske 2012 ISSN 2303-7385 | Impresum | Marketing | Kontakt | Latinica | Ćirilica