Plenković: Nemamo namjeru da popuštamo Srbiji

Srna
Plenković: Nemamo namjeru da popuštamo Srbiji

Brisel - Premijer Hrvatske Andrej Plenković rekao je da Hrvatska nema namjeru da popušta Srbiji samo zato što nešto lijepo piše u Strategiji EU za zapadni Balkan.

Nakon sastanka sa predsjednikom Evropske komisije Žan-Klodom Junkerom, Plenković je rekao novinarima da je njegova vlada snažno proevropska i da je načelno za gajenje dobrosusjedskih odnosa i pomoć svim susjedima na putu reformi i prema EU.

"Sa Srbijom imamo dva nivoa odnosa. Jedni su aktuelni i budući, drugi su u vezi sa prošlošću. Sve teme smo stavili na sto tokom posjete /predsjednika Srbije/ Aleksandra Vučića, našli smo metodologiju kako da razgovaramo o njima, uključujući i pitanja procesuiranja ratnih zločina, granice, ratne odštete", rekao je Plenković.

On kaže da nije bitno da li su to dijelovi strategije, dodajući da je to nešto što Hrvatska rješava, prenosi "Večernji list".

"Samo istinom i zaključivanjem tih procesa možemo da idemo prema pomirenju i saradnji", rekao je Plenković.

Predsjednik Evropske komisije Žan-Klod Junker ocijenio je da je Vučićeva posjeta Hrvatskoj bila zanimljiva.

"U Evropi uvijek treba da imamo strpljenja. Posljedice rata, finansijske i druge između NJemačke i Luksemburga su zahtijevale period od 45 godina da bi se riješile. To je bio jedan bolan i težak proces. Sve zemlje zapadnog Balkana koje žele da uđu u EU moraju da riješe sva bilateralna granična pitanja", rekao je Junker.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana