Пленковић: Немамо намјеру да попуштамо Србији

Пленковић: Немамо намјеру да попуштамо Србији 14.02.2018 23:45 | Срна

Брисел - Премијер Хрватске Андреј Пленковић рекао је да Хрватска нема намјеру да попушта Србији само зато што нешто лијепо пише у Стратегији ЕУ за западни Балкан.

Након састанка са предсједником Европске комисије Жан-Клодом Јункером, Пленковић је рекао новинарима да је нјегова влада снажно проевропска и да је начелно за гајенје добросусједских односа и помоћ свим сусједима на путу реформи и према ЕУ.

"Са Србијом имамо два нивоа односа. Једни су актуелни и будући, други су у вези са прошлошћу. Све теме смо ставили на сто током посјете /предсједника Србије/ Александра Вучића, нашли смо методологију како да разговарамо о нјима, уклјучујући и питанја процесуиранја ратних злочина, границе, ратне одштете", рекао је Пленковић.

Он каже да није битно да ли су то дијелови стратегије, додајући да је то нешто што Хрватска рјешава, преноси "Вечернји лист".

"Само истином и заклјучиванјем тих процеса можемо да идемо према помиренју и сараднји", рекао је Пленковић.

Предсједник Европске комисије Жан-Клод Јункер оцијенио је да је Вучићева посјета Хрватској била занимлјива.

"У Европи увијек треба да имамо стрплјенја. Послједице рата, финансијске и друге између НЈемачке и Луксембурга су захтијевале период од 45 година да би се ријешиле. То је био један болан и тежак процес. Све землје западног Балкана које желе да уђу у ЕУ морају да ријеше сва билатерална гранична питанја", рекао је Јункер.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица