Пленковић: Извињавам се онима које вријеђа плоча у Јасеновцу

Срна
Пленковић: Извињавам се онима које вријеђа плоча у Јасеновцу

Загреб - Премијер Хрватске Андреј Пленковић извинио се онима које вријеђа усташки поздрав "За дом спремни" исписан на спомен-плочи погинулим припадницима ХОС-а у Јасеновцу, наводећи да му је жао што је плоча постављена.

"Истовремено осјећам солидарност и за хрватске борце који су погинули. Извињавам се онима које то вријеђа", рекао је Пленковић и додао да ће хрватска Влада предузети одређене кораке који се заснивају на закону.

Он каже да је спомен-плочу у сјећање на 11 погинулих бораца ХОС-а у Јасеновцу поставило удружење које у оквиру свог грба има натпис "За дом спремни" и да је, чим је то примијећено, приступљено случају на законски начин.

"Ишли смо да провјеримо каква је ситуација са удружењима, да ли је натпис легалан или није. Влада приступа и ради законито. Ја сам правник и желим у вези са тим да будем прецизан и јасан", рекао је Пленковић за ХРТ.

Премијер Хрватске додао је да поздрав "За дом спремни" на спомен-плочи у Јасеновцу има двоструке конотације - на усташки режим и логор у Јасеновцу, али и да подсјећа на погинуле борце из протеклог рата.

"То је спомен-плоча која се налази у граду и коју су људи подигли својим саборцима који су погинули за слободу Хрватске. Ту је та нијанса. И због тога желим да ову тему жизмакнемж из политикантства. Ријеч је о теми коју у хрватском друштву морамо адекватно отворити и, надам се, затворити у годинама пред нама", каже Пленковић.

Коментаришући јачање екстремне деснице и примјере рефашизације у Хрватској, Пленковић је рекао да одређене појаве постоје, али да их "не би требало предимензионисати".

Када је ријеч о афери са чоколадицама, Пленковић каже да много воли чоколаду и да не гледа ко је производи.

"Немам никакав проблем да поједем српску чоколаду. Стицајем околности, мом сину је сутра рођендан, па смо добили идентичан пакет, баш са том чоколадицом с рижом", навео је Пленковић.

Говорећи о преговорима између Србије и ЕУ и поглављу 26 о култури и образовању које је Хрватска блокирала, Пленковић је истакао да је то питање "потребно демистификовати".

"На примјер, поглавље пет за које је Хрватска дала сагласност да буде отворено прошле седмице, једна велика земља блокирала је шест мјесеци. И никоме ништа. Наше спорно поглавље је у вези са културом и образовањем. Хрватска је преузела неке обавезе које се односе на хрватску мањину, а које нису реализоване", додао је Пленковић.

Он је као један од проблема у вези са наведеним поглављем навео чињеницу да професори хрватског језика у Србији немају одређену квалификацију, па се настава одвија на српском језику.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана