Plenković: Hrvatski F16 će da zagrme nad Kninom na 25. godišnjicu Oluje

Tanjug
Plenković: Hrvatski F16 će da zagrme nad Kninom na 25. godišnjicu Oluje

Zagreb - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) i premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je u govoru na 18. Opštem izveštajnom saboru HDZ da Hrvatska, nakon odluke o kupovini američkih borbenih aviona F16 od Izraela, u bezbjednosnom i odbrambenom smislu više nikada neće biti ista.

“Punu dimenziju ovoga osjetićete na 25. godišnjicu 'Oluje' kad hrvatski F16 zagrme nad Kninskom tvrđavom”, obećao je Plenković, prenosi Hina.

Navodi se da je Plenković u više navrata tokom govora podsjećao na “ulogu i zasluge prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana”.

“Borimo se za Hrvatsku kakvu su sanjali hrvatski branitelji, kakvu je želio prvi predsjednik Franjo Tuđman, za uspješnu Hrvatsku u kojoj će svi živjeti dostojanstveno od svog rada, za Hrvatsku u kojoj će mladi ostvariti kvalitetno obrazovanje, Hrvatsku sa zdravstvenom zaštitom na najvišem nivou”, poručio je hrvatski premijer.

On je kazao da “želi da rješava i otvorena pitanja sa Srbijom”, koja su, kako je rekao, “uvijek najosjetljivija”, ali za to njegova vlada “ima snagu”.

“Želimo da riješimo pitanja, ali na neprihvatljive provokacije odgovaramo državnički”, rekao je Plenković.

On je u govoru takođe poručio da “mladima treba usaditi ljubav prema domovini”.

“To treba ugraditi u školski sistem”, ocijenio je Plenković.

Pred oko pet hiljada učesnika u dvorani zagrebačkog Košarkaškog centra “Dražen Petrović” otpočeo je sabor HDZ na kojem će biti donijet novi Statut.

Zagrebački mediji prenose da je sabor službeno otvorio generalni sekretar HDZ Gordan Jandroković, a potom je uz aplauz dočekan Plenković koji je u dvoranu stupio uz pjesmu “Tigrovo oko” (“Eye of the Tiger”) iz filmskog serijala o Rokiju.

Gosti na saboru HDZ su predsjednik poslaničkog kluba Evropske narodne partije Manfred Veber, bugarski premijer Bojko Borisov, predsjednik HDZ BiH i član Predsjedništva BiH Dragan Čović, predstavnici diplomatskog kora, veteranskih udruženja, sindikalnih organizacija, naučnog, kulturnog i sportskog života Hrvatske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana