Plenkopvić: Hrvatska će graditi pelješki most

Srna
Plenkopvić: Hrvatska će graditi pelješki most

Zagreb - Premijer Hrvatske Andrej Plenković odbacio je mogućnost da BiH zaustavi izgradnju pelješkog mosta i poručio da će se taj projekt realizovati i "u saglasnosti sa BiH stranom".

Na pitanje Branka Bačića /HDZ/ da li je moguće da BiH zaustavi izgradnju mosta, s obzirom na izjave koje stižu iz BiH, odnosno od SDA i Bakira Izetbegovića, Plenković je rekao da jednostavan odgovor glasi - nije moguće.


On je naglasio da je pelješki most strateški i opšteprihvaćen projekat, javlja Hina, a prenose hrvatski mediji.

"Svi iz Dubrovačko-neretvanske županije znaju šta taj most znači", rekao je Plenković, uvjeren da bi i građani Neuma, pogotovo u turističkoj sezoni, profitirali kad bi postojao alternativni pravac.

Navodeći gabarite mosta - visina 55 metara, prolaz za brodove 200 metara, on je upitao kakav bi to brod trebalo da ide prema Neumu, a da ne bi mogao proći ispod pelješkog mosta koji je samo 10 metara niži od onog na Bosforu.

"Mislim da ćemo sve što treba s naše strane objasniti našim prijateljima u BiH, realizovati projekat, Ugovor o granici iz 1999. godine nije ratifikovan, ali je to projekat koji će se realizovati i u saglasnosti s BiH stranom", poručio je hrvatski premijer.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana