Plagijat afera trese Hrvatsku: Žrtva i predsjednik Ustavnog suda

Tanjug
Plagijat afera trese Hrvatsku: Žrtva i predsjednik Ustavnog suda

Zagreb - U knjizi koju je objavio profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu u penziji Vjekoslav Miličić navodi oko 30 primjera naučnih radova za koje tvrdi da su plagirani.

Među plagijatima je i doktorska disertacija sadašnjeg predsjednika Ustavnog suda Miroslava Šeparovića. Šeparović je već pokrenuo dva sudska postupka protiv autora knjige u kojima traži da se knjiga povuče iz prodaje i da mu se plati naknada za nanošenje duševne boli.

U knjizi "Ćudoređe i deontologija znanstvenog rada – nećudoreće i neprofesionalnost plagiranja", Miličić je prikazao dijelove radova koji su navodno plagirani.

Iako je za imena stavljao samo inicijale, "Jutarnji list" piše da je lako bilo ustanoviti da je riječ o Miroslavu Šeparoviću i njegovom doktorskom radu koji je odbranio 2013. godine.

Kao jedan od primjera, Miličić je prikazao dijelove teksta u kojima Šeparović nije stavljao navodnike i navodio autore knjiga iz kojih su rečenice preuzete.

Šeparović je "Jutarnjem" odgovorio kako nigdje u doktoratu nije stavljao navodnike jer su ga tako učili mentori i članovi komisije za odbranu njegovog doktorata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana