“Pet nevidljivih godina Hrvatske u EU”: Agituju protiv Srba...

Glas Srpske
“Pet nevidljivih godina Hrvatske u EU”: Agituju protiv Srba...

Većina evropskih medija ignorisala je petogodišnjicu članstva Hrvatske u EU kao relevantnu temu, piše zagrebački portal “Indeks”.

Zajednički je zaključak onih medija koji su se bavili time je da Hrvatska svoje članstvo u EU nije dobro iskoristila.

Austrijski dnevnik “Standard” Hrvatsku opisuje kao ''srednjoevropsku i balkansku zemlju'' koja sada ima ambicije da uvede evro i uđe u šengensku zonu. Ističe se da je Hrvatska u EU prvenstveno htjela da uđe da bi se distancirala od svojih istočnih i južnih susjeda i da je s reformama prestalo čim je nestalo pritiska iz Brisela. U pristupnim pregovorima Hrvatska se prikazivala liberalnijom i otvorenijom nego što jeste, što je nakon ulaska rezultiralo konzervativnom kontrareakcijom.

Sada se u Hrvatskoj agituje protiv srpske manjine te se nameće ''ekstremno konzervativna slika porodice''. Najnoviji primjer toga je kampanja protiv Istanbulske konvencije, piše “Standard”.

Navodi se kako se hrvatske evrozastupnike ne smatra velikim pobornicima EU, nego da zauzimaju jedinstveni nacionalistički stav, naročito kada je riječ o svemu što ima veze s Bosnom i Hercegovinom. Naglašava se i da je granični spor sa Slovenijom i dalje otvoren i da će to predstavljati problem za hrvatski ulazak u šengensku zonu, kao i da Hrvatska sve vrijeme balansira na ivici evropskih vrijednosti.

“Dojče vele”, pak, piše o ''pet nevidljivih godina Hrvatske u Evropskoj uniji'' i ističe da Hrvatska ''sa svojih četiri miliona stanovnika i skromnim ekonomskim pokazateljima unutar evropskog tržišta ni prije nije igrala neku značajniju ulogu, kao što to ne čini ni danas. A letovati na Jadranu državljani EU-a su i prije toga mogli bez problema.''

Masovno iseljavanje mladih i obrazovanih iz Hrvatske

''Ekonomski gledano, veći je deo negativnih efekata zbog slabe konkurentnosti hrvatske privrede na evropskom tržištu nadoknađen povlačenjem sredstava iz evropskih razvojnih fondova. A najveći doprinos zajedničkom tržištu i privredi Hrvatska daje u vidu masovnog iseljavanja mladih i obrazovanih ljudi u zemlje Zapadne Evrope.

EU, pak, posrćući i sama iz krize u krizu i razedena, kako iznutra, tako i spolja, napadima brojnih populista, takozvanih iliberalnih demokrata i nacionalista, nije u stanju da se nametne kao neki svhetionik na putu očuvanja takozvanih evropskih vrednosti, poput tolerancije, poštovanja načela pravne države i zaštite prava svih manjina. Tako je prvih pet hrvatskih godina unutar EU-a uglavnom šapatom prošlo - malo ko ih je primhetio, bilo unutar zemlje, bilo u Briselu'', zaključuje “Dojče vele”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana