Pet godina otkako su oprani zločini u „Oluji“

Agencije
Pet godina otkako su oprani zločini u „Oluji“

Zagreb - Hrvatski mediji juče su slavili dan oslobađanja generala Ante Gotovine i Mladena Markača iz Haga i preinačenje presude kojom su prethodno bili osuđeni na dvodecenijske robije zbog zločina nad Srbima tokom „Oluje“.

Gotovina i Markač prethodno su jednoglasnom odlukom Sudskog vijeća u Hagu bili osuđeni za 24 odnosno 18 godina zatvora za učešće u udruženom zločinačkom poduhvatu, zajedno sa državnim i vojnim vrhom, te nekadašnjim predsjednikom Hrvatske Franjom Tuđmanom.

Međutim, nakon političkog i medijskog lobiranja, Žalbeno vijeće Haškog suda, pod predsjedavanjem Teodora Merona, preglasavanjem je oslobodilo hrvatske generale i tako, prema mišljenju mnogobrojnih kritičara rada ovog tribunala, „opralo“ hrvatske zločine u „Oluji“ i ratovima tokom devedesetih godina prošlog vijeka. Tom presudom je spasena i Tuđmanova politička zaostavština, čija je politika prvom presudom okarakterisana kao zločinačka.

Nova presuda i oslobađanje hrvatskih generala izazvali su zaprepaštenje kod jednog broja haških sudija i posmatrača rada Trubunala, koji su optužili Merona da je pod pritiskom SAD učinio sve da presuda bude preinačena.

Ovom presudom, Haški tribunal je izgubio bilo kakvu vjerodostojnost, koja je bila ozbiljno načeta još od oslobađanja nekadašnjeg komandanta terorističke OVK Ramuša Haradinaja i generala muslimanske vojske. Gotovina je danas „ratna ikona“ Hrvatske, pa se o ovom bivšem pripadniku francuske Legije stranaca, koji je komandovao akcijom „Oluja“, pišu prave bajke i snima film za najpoznatijim hrvatskim glumcima.

Gotovina je sasvim ispunio naredbu tadašnjeg vrhovnog komandanta hrvatske vojske Franje Tuđmana, koji je na sastanku najviših političkih i vojnih funkcionera Hrvatske pred početak akcije „Oluja“ na Brionima izdao precizno naređenje: „Srbima zadati takav udarac da oni praktično nestanu iz Hrvatske“. Ova naredba zabilježena je i u transkriptima sastanka, a postoji i audio-zapis koji je prezentovan i u Hagu.

Nakon ove presude, sve manje je istraga o brojnim zločinima tokom „Oluje“, jer u hrvatskom društvu vlada uvjerenje da je Hag verifikovao „Oluju“ i oslobodio od odgovornosti veliki broj funkcionera i boraca. Može se reći da je odluka dvojice članova Žalbenog vijeća Haškog tribunala stavila tačku na mnogobrojne nikada istražene zločine nad Srbima. U akciji „Oluja“ kojom su komandovali Gotovina i Markač ubijeno je i nestalo 2.500, a protjerano oko 250.000 Srba iz Hrvatske. (Srna)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana