Пет година откако су опрани злочини у „Олуји“

Агенције
Пет година откако су опрани злочини у „Олуји“

Загреб - Хрватски медији јуче су славили дан ослобађања генерала Анте Готовине и Младена Маркача из Хага и преиначење пресуде којом су претходно били осуђени на дводеценијске робије због злочина над Србима током „Олује“.

Готовина и Маркач претходно су једногласном одлуком Судског вијећа у Хагу били осуђени за 24 односно 18 година затвора за учешће у удруженом злочиначком подухвату, заједно са државним и војним врхом, те некадашњим предсједником Хрватске Фрањом Туђманом.

Међутим, након политичког и медијског лобирања, Жалбено вијеће Хашког суда, под предсједавањем Теодора Мерона, прегласавањем је ослободило хрватске генерале и тако, према мишљењу многобројних критичара рада овог трибунала, „опрало“ хрватске злочине у „Олуји“ и ратовима током деведесетих година прошлог вијека. Том пресудом је спасена и Туђманова политичка заоставштина, чија је политика првом пресудом окарактерисана као злочиначка.

Нова пресуда и ослобађање хрватских генерала изазвали су запрепаштење код једног броја хашких судија и посматрача рада Трубунала, који су оптужили Мерона да је под притиском САД учинио све да пресуда буде преиначена.

Овом пресудом, Хашки трибунал је изгубио било какву вјеродостојност, која је била озбиљно начета још од ослобађања некадашњег команданта терористичке ОВК Рамуша Харадинаја и генерала муслиманске војске. Готовина је данас „ратна икона“ Хрватске, па се о овом бившем припаднику француске Легије странаца, који је командовао акцијом „Олуја“, пишу праве бајке и снима филм за најпознатијим хрватским глумцима.

Готовина је сасвим испунио наредбу тадашњег врховног команданта хрватске војске Фрање Туђмана, који је на састанку највиших политичких и војних функционера Хрватске пред почетак акције „Олуја“ на Брионима издао прецизно наређење: „Србима задати такав ударац да они практично нестану из Хрватске“. Ова наредба забиљежена је и у транскриптима састанка, а постоји и аудио-запис који је презентован и у Хагу.

Након ове пресуде, све мање је истрага о бројним злочинима током „Олује“, јер у хрватском друштву влада увјерење да је Хаг верификовао „Олују“ и ослободио од одговорности велики број функционера и бораца. Може се рећи да је одлука двојице чланова Жалбеног вијећа Хашког трибунала ставила тачку на многобројне никада истражене злочине над Србима. У акцији „Олуја“ којом су командовали Готовина и Маркач убијено је и нестало 2.500, а протјерано око 250.000 Срба из Хрватске. (Срна)

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана