Perkoviću i Mustaču potvrđeva doživotna robija

Agencije
Perkoviću i Mustaču potvrđeva doživotna robija

Zagreb/Karlsrue - Vrhovni sud Njemačke sa sjedištem u Karlsrueu potvrdio je kazne doživotnog zatvora za Josipa Perkovića i Zdravka Mustača, bivših pripadnika Hrvatske i jugoslovenske tajne službe.

Odluka o reviziji postupka nosi datum 2. maja, a datum otpravka je jučerašnji. Sud je odbio žalbe osuđenih na prvostepenu presudu.

Viši zemaljski sud u Minhenu je osudio 3. avgusta 2016. godine dvojicu agenata jugoslavenske tajne službe na doživotni zatvor, zbog učestvovanja u ubistvu hrvatskog emigranta Stjepana Đurekovića u Njemačkoj 1983. godine.

Perković i Mustač su izručeni Njemačkoj na osnovu evropskog naloga za hapšenje, kojem se Hrvatska tada veoma protivila.

Tužilaštvo je za obojicu tražilo doživotne kazne zatvora, a odbrana je smatrala da treba da budu oslobođeni.

Hrvatska je evropski nalog za izručenje Perkovića i Mustača dobila dan nakon što je postala članica EU, a suđenje je trajalo gotovo dvije godine.

Nakon toga je njihova odbrana uložila žalbe, koje su odbijene.

Suđenje su pratili i protesti kojima pripadnici hrvatske zajednice traže procesuiranje ubistava hrvatskih emigranata koje su, tvrde, izvele jugoslovenske tajne službe.

Inače, pitanje izručenja Perkovića i Mustača Njemačkoj, što je tadašnja vlada Zorana Milanovića odbijala, postalo je “kamen spoticanja” u odnosima Hrvatske i Njemačke, pa iako je prethodno bilo najavljeno, kancelarka Angela Merkel je otkazala dolazak na svečanost povodom prijema Hrvatske EU.

Istovremeno, Hrvatska je u nekoliko navrata upozorena iz Evropske komisije da bi mogla biti sankcionisana ukoliko Perković i Mustač ne budu izručeni, a posebno zbog donošenja posebnog zakona, nazvanog “leks Perković”, koji prema tumačenju EK nije bio u skladu sa evropskom pravnom stečevinom.

Na Hrvatsku je praktično izvršen pritisak da izmijeni upravo doneti zakon što je omogućilo izručenje dvojice nekadašnjih funkcionera jugoslovenske tajne službe.

Izručenje

Josip Perković je izručen Njemačkoj nakon niza pokušaja Hrvatske Vlade da to spriječi, a prilikom ulaska Hrvatske u EU došlo je i do izmjene zakona o izručenju hrvatskih građana u EU koji je tada nazvan “leks Perković”.

Ubistvo Stjepana Đurekovića je izvršeno u julu 1983. godine u garaži nedaleko od Minhena, a Đureković je prije emigriranja u Njemačku bio visoki funkcioner “Ine”.

Krunoslav Prates, vlasnik garaže u kojoj je ubijen Đureković, osuđen je u Njemačkoj već na doživotni zatvor.

(Agencije)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana