Pelješki most će graditi kineska firma koja ima milion radnika?

Agencije
Pelješki most će graditi kineska firma koja ima milion radnika?

Zagreb - Kineska državna korporacija „China Road and Bridge Corporation " (CBRC) najozbiljniji je kandidat za posao izgradnje Pelješkog mosta i sasvim je izgledno da bi u idućih desetak dana trebalo da bude prihvaćena najjeftinija ponuda CRBC-a vrijedna 2,08 milijardi kuna (oko 520 miliona maraka) bez PDV-a.

U ovom trenutku u toku je završna evaluacija sve tri pristigle ponude u Hrvatskim cestama te definitivna odluka još uvijek nije donesena, ali je prema nezvaničnim informacijama, kineska državna korporacija vrlo blizu odabiru, kako zbog najmanje cijene koja je gotovo 600 miliona kuna jeftinija od kunkurencije, tako i zbog bankarskih garancija te izuzetnih referenci CBRC-a, saznaje „Novi list".

U kineskom konzorcijumu su inače i firme "CCCC Higway Consultants", „CCCC Seconf Higway Engineering" i „CCCC Second Harbour Engineering ".

Kako je od ranije poznato, tri ponuđača su predala svoje ponude u drugom krugu tendera za projekt izgradnje Pelješkog mosta i pristupnih puteva, a osim Kineza, ponude se stigle i od austrijskog „Strabaga" koji je ponudio cijenu od 2,622 milijardi kuna bez PDV-a te od talijansko-turske zajednice ponuđača koju čini Astaldi s turskom kompanijom „Içtas" s ponudom od 2,551 milijardi kuna bez PDV-a. Sve tri ponude bile su bitno veće od procijenjene vrijednosti radova od strane naručioca Hrvatskih puteva, koja je iznosila 1,756 milijardi kuna bez PDV-a.

Milion radnika

Ukoliko se zaista potvrdi izbor CBRC-a, biće to prvi veći i važniji kineski projekat u Hrvatskoj, a ujedno će se dodatno osnažiti već postojeća prisutnost u regionu kineskog građevinskog diva, koji ima nevjerovatan broj zaposlenih, veći od milion radnika širom svijeta i ima oko 50 ogranaka i predstavništava u više od 50 zemalja i regija u Aziji, Africi, Evropi i Južnoj Americi. 

Riječ je o kompaniji koja definitivno spada među najveće građevinske firme u svijetu, a poznati su možda i najviše po izgrađenim mostovima od kojih neki spadaju među najveće u svijetu, kao i po nizu projekata u izgradnji željeznica, luka, autoputeva, zračnih luka, tunela i druge infrastrukture.

Podružnice u Srbiji i Crnoj Gori

Kineska korporacija već radi na velikim projektima u Crnoj Gori i Srbiji, gdje su osnovali svoje podružnice.

U Crnoj Gori je u toku jedan od najvećih infrastrukturnih projekata u istoriji ove zemlje, a riječ je o izgradnji autoputeva koja će povezati luku Bar s mjestom Boljare u Srbiji u dužini od 169,2 kilometra. 

U Srbiji je kineska kompanija zaposlena na izgradnji mosta Zemun – Borča dugog 1,5 kilometara s pripadajući prilaznim putevima u dužini od dodatnih 20-tak kilometara, piše „Novi list".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana