Пељешки мост ће градити кинеска фирма која има милион радника?

Агенције
Пељешки мост ће градити кинеска фирма која има милион радника?

Загреб - Кинеска државна корпорација „China Road and Bridge Corporation " (CBRC) најозбиљнији је кандидат за посао изградње Пељешког моста и сасвим је изгледно да би у идућих десетак дана требало да буде прихваћена најјефтинија понуда ЦРБЦ-а вриједна 2,08 милијарди куна (око 520 милиона марака) без ПДВ-а.

У овом тренутку у току је завршна евалуација све три пристигле понуде у Хрватским цестама те дефинитивна одлука још увијек није донесена, али је према незваничним информацијама, кинеска државна корпорација врло близу одабиру, како због најмање цијене која је готово 600 милиона куна јефтинија од кункуренције, тако и због банкарских гаранција те изузетних референци CBRC-а, сазнаје „Нови лист".

У кинеском конзорцијуму су иначе и фирме "CCCC Higway Consultants", „CCCC Seconf Higway Engineering" и „CCCC Second Harbour Engineering ".

Како је од раније познато, три понуђача су предала своје понуде у другом кругу тендера за пројект изградње Пељешког моста и приступних путева, а осим Кинеза, понуде се стигле и од аустријског „Страбага" који је понудио цијену од 2,622 милијарди куна без ПДВ-а те од талијанско-турске заједнице понуђача коју чини Асталди с турском компанијом „Içtas" с понудом од 2,551 милијарди куна без ПДВ-а. Све три понуде биле су битно веће од процијењене вриједности радова од стране наручиоца Хрватских путева, која је износила 1,756 милијарди куна без ПДВ-а.

Милион радника

Уколико се заиста потврди избор CBRC-а, биће то први већи и важнији кинески пројекат у Хрватској, а уједно ће се додатно оснажити већ постојећа присутност у региону кинеског грађевинског дива, који има невјероватан број запослених, већи од милион радника широм свијета и има око 50 огранака и представништава у више од 50 земаља и регија у Азији, Африци, Европи и Јужној Америци. 

Ријеч је о компанији која дефинитивно спада међу највеће грађевинске фирме у свијету, а познати су можда и највише по изграђеним мостовима од којих неки спадају међу највеће у свијету, као и по низу пројеката у изградњи жељезница, лука, аутопутева, зрачних лука, тунела и друге инфраструктуре.

Подружнице у Србији и Црној Гори

Кинеска корпорација већ ради на великим пројектима у Црној Гори и Србији, гдје су основали своје подружнице.

У Црној Гори је у току један од највећих инфраструктурних пројеката у историји ове земље, а ријеч је о изградњи аутопутева која ће повезати луку Бар с мјестом Бољаре у Србији у дужини од 169,2 километра. 

У Србији је кинеска компанија запослена на изградњи моста Земун – Борча дугог 1,5 километара с припадајући прилазним путевима у дужини од додатних 20-так километара, пише „Нови лист".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана