Патријарх српски Иринеј: Положај Срба у Црној Гори као у доба НДХ

Патријарх српски Иринеј: Положај Срба у Црној Гори као у доба НДХ 24.07.2018 09:00 | Агенције

Подгорица - Патријарх српски Иринеј оцијенио је да је положај Цркве у Црној Гори гори него у вријеме османске окупације, а да је статус Срба као у доба усташке НДХ.

Коментаришући честе негативне поруке црногорских званичника упућене Митрополији црногорско-приморској, те пријетње да би Цркви могла бити одузета имовина, патријарх Иринеј је казао да је тако нешто незамисливо у 21. вијеку.

- Читајући нешто о том питању и проблему, увиђам да је то незамисливо у нашем времену. Да су то радили Турци или усташе у своје време, то би се могло разумети и схватити. Али да се то ради у времену мира и слободе, у времену када владају принципи закона и законитости, то је апсолутно неприхватљиво, не само за Европу, него и за Азију - казао је патријарх за “Дан”.

Иринеј је навео да ће он као патријарх, али и Српска православна црква стати у одбрану Митрополије црногорско-приморске.

- Не само да хоћемо, него је наша обавеза да као црква иступимо и заштитимо Митрополију. На Сабору је већ било о томе речи и ми смо упутили Влади Црне Горе допис и надамо се да ће од тог безакоња одступити јер ту нема никакве логике. Митрополија није од јуче. Она постоји стотинама година и оно што припада званичној цркви не може бити ни на који начин узето или одузето. Ми ћемо, ако до тога дође, ангажовати не само себе, него ћемо алармирати цели свет. Црква и верници бране Цркву, а ни правна логика не дозвољава такво понашање - истакао је патријарх Иринеј.

Он је незадовољан и положајем и третманом Срба у Црној Гори.

- Ја нисам баш много упознат, али како чујем, положај Срба у Црној Гори није добар. Нажалост. То је један народ који се поделио. Свака част држави Црној Гори, она је и раније била самостална држава и нормално сваки Србин прихвата и подржава постојање Црне Горе као државе, али створити такав однос према Србима у Црној Гори је несхватљиво - казао је патријарх српски.

На питање са којом историјском епохом би упоредио положај Срба данас у Црној Гори, патријарх Иринеј је казао да га подсјећа на стање у Хрватској у доба фашизма.

- Упоредио бих га са положајем Срба у Хрватској, у доба ендехазије (НДХ). Нажалост, у Хрватској ни данас није бољи положај Срба. Можда то непријатељство у Црној Гори није као оно које је било код усташа, али мржња у народу, нажалост, постоји - поручио је патријарх.

Војници на Косову

Коментаришући слање црногорских војника у јужну српску покрајину Косово, патријарх Иринеј сматра да је то нонсенс.

- И то је један нонсенс хамер времена! Нажалост. Да Црна Гора пошаље војнике на Косово и да тамо стишава и смирује Србе и ко зна шта још да ради, то здрав разум и здраво поимање не разумеју - навео је патријарх.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица