Патријарх Иринеј: Помоћи повратак Срба у Славонију

Срна
Патријарх Иринеј: Помоћи повратак Срба у Славонију

Пакрац - Његова светост патријарх српски Иринеј устоличио је данас у Саборном храму Свете Тројице у Пакрацу новог епископа славонског Јована и том приликом апеловао да се помогне повратак Срба у Славонију.

Свету архијерејску литургију, уз његову светост, служило је више митрополита и епископа из многих епархија, а свечаности је присуствовао и предсједник Републике Српске Милорад Додик.

Патријарх Иринеј рекао је да је данас у Пакрацу освануо најљепши дан у посљедњих 50 година.

"Пред владиком Јованом је велики посао. Треба обновити храмове, сабрати вјернике и ширити православну вјеру. Овој светој литургији нисмо присуствовали само ми, већ и душе хиљада уморених недужних Срба у Јасеновцу и цијелој Славонији", рекао је патријарх Иринеј.

Поглавар СПЦ позвао је браћу хришћане по јеванђељу да помогну да заживи повратак Срба у Славонији.

"Многи људи данас живе далеко од своје цркве, гробаља, својих домова. Позивам хришћанску браћу по Јеванђељу да покажу добру вољу и помогну да се овдје развије суживот", рекао је патријарх српски, обраћајући се вјерницима након Свете архијерејске литургије.

Новоустоличени владика Јован захвалио је великом броју архијереја, представницима других вјерских заједница, делегацијама Хрватске, Србије и Републике Српске и вјерницима што су присуствовали Светој архијерејској литургији.

"У славонској епархији има много светих храмова које морамо обновити и вратити вјернике у њих. Охрабрен сам кад видим препун храм у Пакрацу у коме је започета обнова. Веома сам захвалан мојим претходницима, епископима ове епархије и предамном је света обавеза", рекао је владика Јован.

У име Владе Србије, устоличењу је присуствовао први потпредсједник Владе Ивица Дачић.

"Приметно је да овде живи мало Срба и мало верника. На овом храму се виде трагови рата. Радује ме да су овде представници хрватске државе, разговараћемо да се овај храм обнови и да се људи овде врате. Учинићемо максимум напора да се ситуација у овој епархији доведе у ред", поручио је Дачић.

Предсједник Српског народног вијећа и посланик у Сабору Хрватске Милорад Пуповац оцијенио је да је данашњи догађај веома важан за српски народ у Славонији и цијелој Хрватској.

"Српском народу и српских вјерницима, католицима и хрватском народу овдје је потребан епископ. Веома сам срећан због овог догађаја", рекао је Пуповац.

Светој архијерејској литургији у препуном храму Свете Тројице у Пакрацу присуствовало је више стотина вјерника из Славоније, Републике Српске, Србије и дијаспоре.

Цијели догађај обезбјеђивао је велики број хрватских полицајаца.

Свети архијерејски сабор СПЦ на мајском засједању изабрао је епископа липљанског Јована, викарног епископа патријарха српског, за епископа Епархије славонске са сједиштем у Пакрацу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана