Папа сплитског фратру педофилу забранио рад у цркви

Папа сплитског фратру педофилу забранио рад у цркви 04.08.2018 19:18 | Срна

Сплит - Папа Фрањо трајно је забранио рад у цркви сплитском фратру Грацијану Стипи Гашперову /78/, који је оптужен за силовање малољетника.

Папа је, након што је примио извјештај од Конгрегације за наук вјере, отпустио Гашперова из реда фрањеваца конвентуалаца и разријешио га свих обавеза, преноси портал “Индекс”.


Против Гашпера из сплитског Самостана Светог Фране, водио се црквени поступак при Сплитско-макарској надбискупији, а сва документација је предата Апостолској нунцијатури у Загребу, која је закључке прослиједила Конгрегацији за наук вјере у Ватикан.

Истрага је показала да је фратар крив за злостављање петорице дјечака, а Гашпер је навео да је “свјестан својих грешака”.

Конгрегацији за наук вјере, надлежна за најтежа кривична дјела, навела је да кривични поступак не би морао да буде одржан, будући да је за осумњиченог предложена најтежа канонска казна.

Хрватска полиција је након прве пријаве за злостављање ухапсила и испитала Гашпера, који је брзо пуштен на слободу. Након тога је послат посебан извјештај Општинском државном тужилаштву у Сплиту, које је требало да одлучи да ли ће подигнути оптужницу.

Гашперова кривична дјела су отишла у застару, али је накнадно Државно хрватско тужилаштво објавило да спроводи даље истраге и да се још бави оптужбом против фратра за сексуално злостављање малољетника.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица