Папа натјерао хрватске бискупе да прихвате Истанбулску конвенцију

Срна
Папа натјерао хрватске бискупе да прихвате Истанбулску конвенцију

Загреб - Ватикан и папа Фрањо натјерали су Католичку цркву у Хрватској да прихвати Истанбулску конвенцију, што ће још више продубити јаз између загребачкиг Каптола и папе, преносе хрватски либерални портали.

Извор близак Каптолу тврди да у црквеним круговима превладава увјерење да је до драматичног обрта у односу врха Католичке цркве у Хрватској према ратификацији Истанбулске конвенције о заштити од породичног насиља и насиља над женама дошло интервенцијом Ватикана.


Заокрет се није могао догодити спонтано или зато што су бискупи сами схватили да нису били у праву.

Већина чланова Хрватске бискупске конференције још до јуче била је одлучна у захтјеву да се не допусти ратификација Истанбулске конвенције.

Они су чак објашњавали саборским посланицима да не могу као хришћани гласати против основних начела Цркве. Због тога су ушли у до сада незапамћени сукоб са предсједником ХДЗ-а и премијером Хрватске Андрејом Пленковићем.

Међутим, након што је предсједник Хрватске бискупске конференције Желимир Пуљић, задарски надбискуп, у сриједу изјавио како "он није никакав опасан тип који руши премијера" и да је Влада интерпретативном изјавом "дала позитивни допринос", јасно је да је врх Католичке цркве у Хрватској из основа промијенио своје досадашње гледиште.

Оваква ситуација ће продубити сукоб између Католичке цркве у Хрватској и Ватикана.

Црквена хијерархија у Хрватској не гледа са наклоношћу на политику папе Фрање коју многи сматрају превише либералном, љевичарском, па чак и антихрватском због одлуке да се одгоди канонизација кардинала Алојзија Степинца, напомиње "Телеграм".

За хрватске црквене великодостојнике посебно је болан био негативан став папе о "Међугорском чуду" и појави Госпе. Папа је одбацио такве ствари и рекао да Госпа "није поштански чиновник да преноси поруке".

Најновијом одлуком којом је Ватикан, преко папског нунција монсоњора Ђузепеа Пинта, присилио Хрватску бискупску конференцију да одступи од свог досадашњег гледишта о Истанбулској конвенцији, тај тихи сукоб само ће још више продубити и заоштрити, процјењују хрватски портали.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана