Papa ima dokaz da je Stepinac znao za zločine ustaša u NDH

Srna
Papa ima dokaz da je Stepinac znao za zločine ustaša u NDH

Beograd - Tajni dokument koji otkriva ulogu kardinala Alojzija Stepinca u vrijeme ustaške Nezavisne Države Hrvatske /NDH/ došao je u ruke pape Franje i njegovih najbližih saradnika, saznaju “Večernje novosti”.

Izvor “Novosti” iz Vatikana navodi da se može nagađati da li je riječ o jednom ili više dokumenata, ali da je iz posljednje papine izjave o Stepincu jasno da se veoma detaljno ispituje da li je on i na koji način podržavao ustaške zločine nad Srbima, Jevrejima i Romima u NDH, posebno 1941. godine koja je najspornija u biografiji hrvatskog kardinala.

Sagovornik beogradskog lista pri tom je otklonio svaku mogućnost da bi Stepinac mogao da bude proglašen svetim dok se ne utvrde sve okolnosti.

Ovaj izvor kaže da papa nije podlegao pritiscima da to učini, kojih je bilo od hrvatskih biskupa, ali “ne samo od njih”.

Neimenovani izvor iz Vatikana nije želio da potvrdi da li je ključni dokument došao iz Arhiva Srpske pravoslavne crkve ili njoj neke bliske crkve, ali nije ni isključio tu mogućnost.

Ovaj izvor ističe da u Vatikanu postoje osobe koje su “veoma dobro informisane o svim okolnostima iz vremena NDH i o ponašanju hrvatskog sveštenstva”.

“Sigurno je samo to da papa Franja želi da dođe do pune istine, bez obzira na to da li nekom odgovara ili ne, pa radilo se i o crkvi u Hrvatskoj. Ako ovaj dokument ili više njih otkriju nešto dodatno o Stepincu i njegovom odnosu sa Pavelićem i ustašama, a što ne bi bilo na čast hrvatskom kardinalu, nikada neće biti proglašen svetim, bar ne za pontifikata pape Franje”, kaže sagovornik “Novosti”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana