Pahor: Zagreb mora sprovesti arbitražni sporazum

Srna
Pahor: Zagreb mora sprovesti arbitražni sporazum

Ljubljana - Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je da bi Vlada Hrvatske trebalo da pošalje "diskretan signal" da je spremna da sprovede arbitražni sporazum o granici u Piranskom zalivu, jer bi se time izbjegli neželjeni incidenti.

Pahor je naveo da će "Hrvatska prije ili kasnije shvatiti da međunarodna zajednica želi da se taj granični spor jednom zauvijek riješi i da nema drugog rješenja osim poštovanja presude, odnosno međunarodnog prava".


On se suprotstavio mišljenju nekih slovenačkih pravnika da je u sprovođenju presude potrebno djelovati vrlo oprezno, čak ako ona ne bude sprovedena u roku od šest mjeseci, što namjerava Vlada premijera Mire Cerara, posebno ministar spoljnih poslova Karl Erjavec, prenose hrvatski mediji.

"Slovenija je dužna da u narednih šest mjeseci počne označavati kopnenu granicu i da sprovede odluku o granici na moru", istakao je Pahor.

Arbitražni sud u Hagu presudio je da Sloveniji pripadaju tri četvrtine Piranskog zaliva, a ta zemlja je dobila i slobodan prolaz kroz dio hrvatskog mora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana