Пахор: Загреб мора спровести арбитражни споразум

Срна
Пахор: Загреб мора спровести арбитражни споразум

Љубљана - Предсједник Словеније Борут Пахор оцијенио је да би Влада Хрватске требало да пошаље "дискретан сигнал" да је спремна да спроведе арбитражни споразум о граници у Пиранском заливу, јер би се тиме избјегли нежељени инциденти.

Пахор је навео да ће "Хрватска прије или касније схватити да међународна заједница жели да се тај гранични спор једном заувијек ријеши и да нема другог рјешења осим поштовања пресуде, односно међународног права".


Он се супротставио мишљењу неких словеначких правника да је у спровођењу пресуде потребно дјеловати врло опрезно, чак ако она не буде спроведена у року од шест мјесеци, што намјерава Влада премијера Мире Церара, посебно министар спољних послова Карл Ерјавец, преносе хрватски медији.

"Словенија је дужна да у наредних шест мјесеци почне означавати копнену границу и да спроведе одлуку о граници на мору", истакао је Пахор.

Арбитражни суд у Хагу пресудио је да Словенији припадају три четвртине Пиранског залива, а та земља је добила и слободан пролаз кроз дио хрватског мора.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана