Pahor: Države u regionu same da riješe konflikte

Tanjug
Pahor: Države u regionu same da riješe konflikte

Beograd - Predsjednik Slovenije Borut Pahor ocijenio je danas u Beogradu da narodi i države u regionu treba bezuslovno da sarađuju i same rješavaju otvorena pitanja jer to ne mogu činiti drugi, pa ni svjetske velesile.

“Moramo sami sve da uradimo za mirno rješavanje konflikata u regionu jer konflikti nisu istorijska nužnost na Balkanu”, rekao je Pahor na posebnoj sjednici Skupštine Srbije.

On je istakao da se mora jačati međusobno povjerenje i poštovanje da bi se očuvao mir u regionu, prenose beogradski mediji.

“Svojim znanjem i iskustvima, ali i sa odgovornošću prema našoj djeci i građanima, mi možemo da tražimo korisna i održiva rješenja da se sačuva mir u regionu”, rekao je Pahor.

On je rekao da se i zapadni Balkan, kao i međunarodna zajednica, nalazi na raskršću i dodao da su otežavajući faktori manja predvidivost i bezbjednosni rizici u međunarodnoj zajednici.

Pahor je naveo da se prijateljstvo Srbije i Slovenije razvilo do te mjere da zvaničnici učestvuju na nivou predsjednika u procesu “Brdo–Brioni”, ali i u berlinskom procesu na kojem su prisutni i evropski zvaničnici.

Prema njegovim rečima, sljedeći samit “Brdo–Brioni”, koji čuva lično povjerenje među regionalnim liderima, biće održan u maju u Tirani.

Pahor je na srpskom jeziku poručio da će učiniti sve što je u njegovoj moći da Srbija i Slovenija uzajamno i svestrano sarađuju u korist svih građana dvije države i regiona.

Dio opozicionih parlamentarnih stranaka nije prisustvovao obraćanju Pahora zbog unutarpolitičkih sukoba u Srbiji, a neki od njih su se izvinili predsjedniku Slovenije što su bojkotovali sjednicu na kojoj se obratio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana