Oštre poruke Hrvatskoj iz Jasenovca od izraelskog predsjednika

ATV
Oštre poruke Hrvatskoj iz Jasenovca od izraelskog predsjednika

Jasenovac - Većina hrvatskih Jevreja ubijena je ovdje - u Aušvicu Balkana. Tako je predsjednik Izraela počeo svoje obraćanje kod kamenog cvijeta u Jasenovcu.

Pomno ga je slušala predsjednica Hrvatske. Čekala je svoj red za govornicom a dotad, imala je štošta da čuje od Ruvena Rivlina. Stotinama godina Hrvatska je bila dom Jevrejima a u Dugom svjetskom ratu taj dom se, za većinu njih, pretovrio u masovnu grobnicu, rekao je izraelski predsjednik.

“Jevrejska zajednica je zbrisana sa lica zemlje. Većina ih je ubijena u Jasenovcu. Uz njih su, brutalno ubijani, Srbi, Romi i antifašisti. Ustaški režim je bio nacistički partner u zločinu i ovdje je rastao. Neki bi rado da se taj dio istorije ne pominje ili minimizira, ali moraju da znaju da se stravičan zločin desio i da ih to ne abolira od moralne, lične i nacionalne odgovornosti”, rekao je Ruven Rivlin, predsjednik Izraela.

Vjerujem da je najbolje pokloniti se stradalima u tišini, započela je svoj dio govora predsjednica Hrvatske. Ali nije baš bila tiha. Posebno je naglasila da su se ustaškom režimu suprostavili i brojni Hrvati koji su svrstali tadašnju Hrvatsku na, kako je rekla, pravu stranu istorije. Dotakla se i one bliže. Iskoristila je priliku da kaže kako je hrvatski narod početkom devedestih morao u borbu za slobodu i da nijedan politički cilj, ni poredak, ne mogu opravdati zločine koji se čine u njegovo ime.

“Koristim i ovu prigodu, još jednom osuditi svaki totalitarni režim – nacizam, fašizam, komunizam. Najoštrije osuđujem manipulacije brojem žrtava holokausta u koncentracijskom logoru Jasenovac, koje nisu utemeljene na povijesnim činjenicama i koriste se u dnevno-političke svrhe ili pak za nametanje kolektivne krivnje Hrvatskoj i hrvatskom narodu”, rekla je Grabar Kitarović.

Hrvatskoj i njenom narodu stiglo je i podsjećanje od izraelskog predsjednika da su se raniji lideri Hrvatske izvinjavali u Parlamentu Izraela i, kako je Rivlin rekao, prepoznali moralnu i nacionalnu odgovornost.

“Hrvatska ima moralnu obavezu da se suoči sa prošlošću a ne da je ignoriše. Samo poštenim i hrabrim odnosom prema svemu što se dogodilo, uz edukaciju mladih naraštaja, sa ovog mjesta možemo reći - nikada više!”, kazao je Rivlin.

Sigurno bi za dvoje predsjednika bilo interesantnih pitanja, s obzirom na to da je ovo prva zvanična posjeta jednog izraelskog šefa države Hrvatskoj, međutim, novinarima to nije bilo dozvoljeno. Stigli su, zato, brojni komentari na posjetu Jasenovcu. ''Crveni karton Zagrebu'' i ''Dokaz da Izrael ne prašta'', samo su neki koji su stigli nakon što su prenesene zvanične izjave. Pojedini hrvatski analitičari su se, u autorskim tekstovima, složili da ni to što je Hrvatska, sa Izraelom, dogovorila kupovinu 12 njihovih, polovnih vojnih aviona i jačanje trgovine noružanjem, nimalo neće omekšati stavove Jerusalima o zločinima u Hrvatskoj tokom Drugog sovjetskog rata, a tome su se, smatraju, mnogi nadali.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana