Оштре поруке Хрватској из Јасеновца од израелског предсједника

ATV
Оштре поруке Хрватској из Јасеновца од израелског предсједника

Јасеновац - Већина хрватских Јевреја убијена је овдје - у Аушвицу Балкана. Тако је предсједник Израела почео своје обраћање код каменог цвијета у Јасеновцу.

Помно га је слушала предсједница Хрватске. Чекала је свој ред за говорницом а дотад, имала је штошта да чује од Рувена Ривлина. Стотинама година Хрватска је била дом Јеврејима а у Дугом свјетском рату тај дом се, за већину њих, претоврио у масовну гробницу, рекао је израелски предсједник.

“Јеврејска заједница је збрисана са лица земље. Већина их је убијена у Јасеновцу. Уз њих су, брутално убијани, Срби, Роми и антифашисти. Усташки режим је био нацистички партнер у злочину и овдје је растао. Неки би радо да се тај дио историје не помиње или минимизира, али морају да знају да се стравичан злочин десио и да их то не аболира од моралне, личне и националне одговорности”, рекао је Рувен Ривлин, предсједник Израела.

Вјерујем да је најбоље поклонити се страдалима у тишини, започела је свој дио говора предсједница Хрватске. Али није баш била тиха. Посебно је нагласила да су се усташком режиму супроставили и бројни Хрвати који су сврстали тадашњу Хрватску на, како је рекла, праву страну историје. Дотакла се и оне ближе. Искористила је прилику да каже како је хрватски народ почетком деведестих морао у борбу за слободу и да ниједан политички циљ, ни поредак, не могу оправдати злочине који се чине у његово име.

“Користим и ову пригоду, још једном осудити сваки тоталитарни режим – нацизам, фашизам, комунизам. Најоштрије осуђујем манипулације бројем жртава холокауста у концентрацијском логору Јасеновац, које нису утемељене на повијесним чињеницама и користе се у дневно-политичке сврхе или пак за наметање колективне кривње Хрватској и хрватском народу”, рекла је Грабар Китаровић.

Хрватској и њеном народу стигло је и подсјећање од израелског предсједника да су се ранији лидери Хрватске извињавали у Парламенту Израела и, како је Ривлин рекао, препознали моралну и националну одговорност.

“Хрватска има моралну обавезу да се суочи са прошлошћу а не да је игнорише. Само поштеним и храбрим односом према свему што се догодило, уз едукацију младих нараштаја, са овог мјеста можемо рећи - никада више!”, казао је Ривлин.

Сигурно би за двоје предсједника било интересантних питања, с обзиром на то да је ово прва званична посјета једног израелског шефа државе Хрватској, међутим, новинарима то није било дозвољено. Стигли су, зато, бројни коментари на посјету Јасеновцу. ''Црвени картон Загребу'' и ''Доказ да Израел не прашта'', само су неки који су стигли након што су пренесене званичне изјаве. Поједини хрватски аналитичари су се, у ауторским текстовима, сложили да ни то што је Хрватска, са Израелом, договорила куповину 12 њихових, половних војних авиона и јачање трговине норужањем, нимало неће омекшати ставове Јерусалима о злочинима у Хрватској током Другог совјетског рата, а томе су се, сматрају, многи надали.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана